Έχουν περάσει 20 χρόνια, από τότε που μπήκε στην τηλεοπτική ζωή μας η πρώτη τουρκική σειρά. Τα «Σύνορα της αγάπης» με τον ελληνοτουρκικό έρωτα της Ναζλί και του Νίκου μάς έφερε πιο κοντά -τηλεοπτικά- με τη γειτονική χώρα, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν άλλον έρωτα, αυτόν με τις τουρκικές σειρές, που τα επόμενα χρόνια κατέκλυσαν τα ελληνικά κανάλια.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των τηλεθεατών άρχισε να ατονεί και τους σταθμούς να ξεπερνούν το «κόλλημα» με τις τουρκικές σειρές. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με το Netflix που διαθέτει μία πλούσια – κι ενδιαφέρουσα – λίστα με παραγωγές από τη γειτονική χώρα, είτε πρόκειται για ταινίες, είτε για σειρές.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η Τουρκία επενδύει σοβαρά στη μυθοπλασία και αυτή τη στιγμή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας τηλεοπτικών σειρών στον κόσμο – πίσω μόνο από την Αμερική και τη Βρετανία. Μάλιστα, μεταξύ του 2020 και του 2023 η παγκόσμια ζήτηση για τουρκικές σειρές αυξήθηκε κατά 184%, σε σύγκριση με 73% για τα κορεατικά δράματα, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Parrot Analytics.

Κι αν αντιμετωπίζετε με δυσπιστία τη δημοφιλία των τουρκικών παραγωγών, έχοντας στο μυαλό σας παραγωγές τύπου, «Ελίφ», «Κισμέτ», «Φατμαγκιούλ» και άλλα δράματα, μάλλον θα αναθεωρήσετε, με αρκετές από τις προτάσεις στο Netflix.

Παρακάτω σας έχουμε νέες σειρές και ταινίες από την Τουρκία που στριμάρουν στο Netflix και αξίζουν την προσοχή σας.

Κιουμπρά

Όταν ένας επαρχιώτης λαμβάνει μηνύματα που φαίνεται να προβλέπουν το μέλλον, αποκτά πιστούς και ισχυρούς εχθρούς. Στην πλατφόρμα έχει ανέβει η πρώτη σεζόν που αποτελείται από 8 επεισόδια, ενώ όπως ανακοινώθηκε, θα έρθει και η δεύτερη.
Πρωταγωνιστούν: Τσαγατάι Ουλουσόι, Ασλιχάν Μάλμπορα, Αχσέν Ερόγλου

Ένα Θερμό Χειροκρότημα

Αντιμέτωπος με υπαρξιακές ανησυχίες και λαχταρώντας την πρότερη ζωή του, ένας άντρας καθοδηγεί την ιδιόμορφη οικογένειά του σε αυτό το δράμα πολλών δεκαετιών.

Ακόμα μία δραματική σειρά, έξι επεισοδιών και διάρκειας περίπου μισής ώρας.
Πρωταγωνιστούν: Ασλιχάν Γκιουρμπούζ, Φατίχ Αρτμάν, Σιχάτ Σουβαρίογλου

Στάχτες

Από μια μεθυστική φαντασίωση σε μια επικίνδυνη σχέση, η ζωή μιας πλούσιας παντρεμένης γυναίκας καταστρέφεται ανεπανόρθωτα όταν βρίσκει ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα.

Δραματική ταινία του 2024.
Πρωταγωνιστούν: Φουντά Εριίτ, Αλπερέν Ντουιμάζ, Μεχμέτ Γκιουνσούρ

Η Τέχνη του να Αγαπάς

Αφού μάθει ότι ο ληστής έργων τέχνης που καταδιώκει είναι ο πρώην εραστής της, μια αστυνομικός της Ιντερπόλ καταστρώνει ένα σχέδιο για να τον πιάσει στα πράσα.

Μία ρομαντική ταινία, παραγωγής 2024.
Πρωταγωνιστούν: Μπίρκαν Σοκούλου, Έζρα Μπιλτζίτς, Φουράτ Τανούς

Σαχμαράν

Όταν η Σαχσού πηγαίνει στα Άδανα για μια διάλεξη, είναι η τέλεια ευκαιρία να αντιμετωπίσει τον αποξενωμένο παππού της. Σύντομα, όμως, θα μπλεχτεί σε έναν θρύλο.

Δραματική σειρά 8 επεισοδιών, διάρκειας περίπου μίας ώρας.
Πρωταγωνιστούν: Σερενάι Σαρουκάγια, Μπουράκ Ντενίζ, Μουσταφά Ουγουρλού