Το «Μουσικό Κουτί», η εκπομπή που παρουσιάζει ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τη Ρένα Μόρφη στην ΕΡΤ, ήταν διαφορετικό. Περισσότεροι από 45 τραγουδιστές και συνθέτες ένωσαν τις φωνές τους και τραγούδησαν για την Ουκρανία.

Ο σκοπός ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για τους άμαχους και τους πρόσφυγες της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής εισβολής, ώστε να στηριχθούν οι Ουκρανοί που υπομένουν τους συνεχείς βομβαρδισμούς ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Η οικονομική βοήθεια ήδη είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από το πρωί της Δευτέρας 4 Απριλίου μέσα από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της ΕΡΤ.

«Το Μουσικό Κουτί είναι αφιερωμένο στους άμαχους και τους πρόσφυγες λόγω της ρωσικής εισβολής», ανέφερε στην εισαγωγή του ο Νίκος Πορτοκάλογλου και συνέχισε λέγοντας πως «μας ενώνει κάτι μεγαλύτερο, η ανάγκη μας να προσφέρουμε στα θύματα αυτής της μεγάλης τραγωδίας που συμβαίνει δίπλα μας».

Όπως ανέφερε ο τραγουδιστής και συνθέτης Στάθης Δρογώσης, αλλά και ο… μαέστρος της εκπομπής Γιάννης Δίσκος η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Μάλιστα, όπως ανέφερε κάποια στιγμή κι ο Νίκος Πορτοκάλογλου οι δωρεές είχαν ξεπεράσει τις 170.000 ευρώ.

Ένα από τα πρώτα τραγούδια ήταν εκείνο που ερμήνευσαν ο Μίλτος Πασχαλίδης με τη Νατάσα Μποφίλιου, το «Κάποτε θα ‘ρθουν» και το αφιέρωσαν στα παιδιά της Ουκρανίας που «ξεσπιτώθηκαν τόσο άγρια και τόσο άδικα σ’ αυτόν τον πόλεμο», τόνισε ο Μίλτος Πασχαλίδης. «Είμαστε εδώ για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πρόσφυγες. Είμαστε κατά του πολέμου και ελπίζουμε να έρθει γρήγορη η ειρήνη και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας γι’ αυτό», είπε από τη μεριά της η Νατάσα Μποφίλιου. Από το «σπίτι» του «Μουσικού Κουτιού» πέρασαν μεταξύ άλλων, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Κότσιρας, η Μαρίζα Ρίζου, η Γιώτα Νέγκα, ο Έρικ Μπάρντον, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Συγκλονιστικά ήταν και το μήνυμα της Μαρίας Φαραντούρη (που τραγούδησε το τραγούδι του Μολδάβα). «Θέλουμε να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον ουκρανικό λαό που αυτή τη στιγμή υποφέρει μετά την εισβολή της Ρωσίας. Σε όλα τα θύματα, σε όλους τους συνανθρώπους μας που περνούν πολύ δύσκολα και είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε».

«Βαθιά συγκίνηση για τον πανέμορφο ουκρανικό λαό και τη γενναία ηγεσία του»

Από την πλευρά του ο Διονύσης Σαββόπουλος τόνισε: «Τί μας φέρνει τόσο κοντά, τόσους πολλούς λες και ήταν διαδήλωση; Κάποιος θυμός, κάποια οργή; Όχι. Μας φέρνει απλούστατα η βαθιά συγκίνηση για τον πανέμορφο λαό της Ουκρανίας και για τη γενναία ηγεσία του. Ζητάμε να σταματήσει αυτός ο Αρμαγεδδών, διότι όπως όλοι αγαπούμε κι εμείς την ειρήνη και τον άνθρωπο. Σαν ενήλικοι που είμαστε (…) οφείλουμε κάθε φορά να κατονομάζουμε τον εκάστοτε βομβαρδιστή. Όσο για την ηγεσία του Κρεμλίνου, αποδείχθηκε, χωρίς να το θέλει, χωρίς να το ξέρει, χωρίς να το καταλάβει σε τρομερή μάγισσα. Πώς τα κατάφερε κι έκανε έναν λαό, τον ουκρανικό, ήρωα επικών διαστάσεων. Οι Ουκρανοί όπως όλοι μας κοίταζαν τη ζωή τους και δουλειές τους και απέκτησαν επική συνείδηση. Διότι μόνο με ψυχολογία έπους, μπορείς να πας και να πεθάνεις γι’ αυτά τα υψηλά πράγματα, που όμως είναι και πολύ απτά και λέγονται πατρίδα, ελευθερία, δημοκρατία».

Συνέχισε λέγοντας: «Η Ουκρανία τώρα υποφέρει για όλους μας, βοηθήστε όπως μπορείτε τους Ουκρανούς, είναι το δικό τους θυσιασμένο αίμα, τώρα, που έρχεται να σώσει αυτό που κανένας, ποτέ, ολοκληρωτισμός δεν θα καταφέρει να νικήσει – το μεγαλείο της ζωής. Προσκυνώ την Ουκρανία, σκύβω το κεφάλι και ψέλνω μαζί της. Η Ουκρανία για εμάς έχει ήδη νικήσει».

Η εκπομπή, στο μεταξύ, έκλεισε με μια καταπληκτική εκτέλεση του «Give Peace a Chance».