Έκκληση προς τις αρχές της Μολδαβίας να διευκολύνουν τα ταξίδια ξένων δημοσιογράφων από μια χώρα του ΟΑΣΕ σε άλλη, απηύθυνε με ανάρτησή του στο τουίτερ ο εκπρόσωπος για την Ελευθερία του Τύπου του «Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», Χάρλεμ Ντεζίρ. Αφορμή για την ανάρτηση, υπήρξαν δημοσιεύματα για άρνηση εισόδου στη Μολδαβία σε δύο Έλληνες δημοσιογράφους, την 13η Μαρτίου.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η εφημερίδα Ντοκουμέντο είχε αναφέρει ότι δύο δημοσιογράφοι της, μόλις έφθασαν στο Κισινάου της Μολδαβίας τέθηκαν υπό κράτηση από τις αρχές του αεροδρομίου σε ειδικό γραφείο: «Οι δύο δημοσιογράφοι, στις ερωτήσεις των αρχών δήλωσαν την ιδιότητά τους και ότι ταξίδεψαν στο πλαίσιο μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι τους είπαν ότι έπρεπε να έχουν ειδική διαπίστευση και έτσι τους κράτησαν για περίπου μισή ώρα». Σημειώνει επίσης ότι «αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση του Έλληνα Πρέσβη στο Κίεβο και του Προξένου στη Μολδαβία».

Τέλος, η εφημερίδα Documento αναφέρει ότι «Το γεγονός καταγράφηκε από τα μέσα της χώρας και μάλιστα η ιστοσελίδα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας ενάντια στη Διαφθορά Anticoruptie.md, έχει εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα. Μάλιστα η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μαζί με το HOT DOC είχαν αποκαλύψει την υπόθεση παιδεραστίας για την οποία καταδικάστηκε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Γεωργιάδης».

Η ανάρτηση του κ. Harlem Desir στον επίσημο λογαριασμό του Γραφείου του Εκπροσώπου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ: «Μετά την άρνηση εισόδου στη Μολδαβία δύο Ελλήνων δημοσιογράφων καλώ τις αρχές της χώρας να διευκολύνουν τα ταξίδια δημοσιογράφων από τη μία χώρα στην άλλ绨.