Η εκλογική καμπάνια στη Γαλλία επισκίασε τη χθεσινή μίνι συνάντηση κορυφής στις Βερσαλλίες, με το σημερινό Τύπο να κάνει αναφορά χωρίς μεγάλες αναλύσεις.

Μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» ή «η αναζήτηση του Φρανσουά Ολάντ για μια απίθανη Συνθήκη», είναι οι έννοιες που υπογραμμίζονται στους τίτλους, ενώ η το θέμα απουσιάζει από τη Liberation.

«Η ενότητα δεν είναι ομοιομορφία» δήλωσε, σύμφωνα με την «Le Monde», ο Φρανσουά Ολάντ, οικοδεσπότης της μίνι-συνόδου κορυφής, με προσκεκλημένους τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ισπανό Μαριάνο Ραχόϊ και τον Ιταλό Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με τη Le Monde, «ομόφωνα» και οι 4 τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που υποτίθεται ότι θα μπορούσε να βγάλει την κοινή προσπάθεια, δηλαδή την ΕΕ, από το τέλμα.

« Γι’ αυτό και υποστηρίζω να δημιουργηθούν νέες μορφές συνεργασίας, για νέα προγράμματα, είναι αυτό που ονομάζουμε «διαφοροποιημένες» συνεργασίες» δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι «ορισμένες χώρες» θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε ορισμένους τομείς, όπως η άμυνα ή η ευρωζώνη, μέσω μιας εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, της φορολογικής και κοινωνικής εναρμόνισης, όπως στον πολιτισμό και τη νεολαία. «Το θέμα είναι να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο δυναμικά ορισμένες χώρες, χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείονται άλλες, αλλά και χωρίς να μπορούν άλλες να αντιταχθούν» υπογράμμισε ο πρόεδρος.

«Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αποκτά σάρκα και οστά» τιτλοφορεί η εφημερίδα «Le Parisien». «Με μια φωνή οι 4 ηγέτες τάχθηκαν στις Βερσαλλίες υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αύριο, οι 4 ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών τις ΕΕ των 27, θα συμμετέχουν με τους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες σε μια νέα φάση, για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής στη Ρώμη και τον εορτασμό των 60 χρόνων της Συνθήκης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έρκελ θεωρεί ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν το κουράγιο να αποδεχθούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από άλλες».

Ο Ιταλός ηγέτης εξέφρασε την ευχή για μια «πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη», ενώ ο Ραχόι δήλωσε ότι «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει πιο πέρα για την ολοκλήρωση με όλους εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν».

«Επιτέλους αποδεκτή, μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» τιτλοφορεί ο ιστότοπος Huffington post.

«Στον χρυσοποίκιλτο διάκοσμο που προσφέρει το μεγαλοπρεπές παλάτι των Βερσαλλιών, το Γάλλο-γερμανικό ζευγάρι, ενισχυμένο από τους ηγέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας, επιχείρησαν χθες να δώσουν νέα ώθηση σε μια κλυδωνιζόμενη Ευρώπη».

«Ηταν ανώφελο να περιμένουμε μια απόφαση στο τέλος του δείπνου» εκτιμά το δημοσίευμα. Σε μια εποχή που το Brexit έχει παγώσει κάθε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η θέληση ήταν να μην προκληθεί η όποια πεισματική αντίδραση πριν από τη συνάντηση στη Ρώμη για τα 60 χρόνια της Συνθήκης. Η ομάδα των 4 θέλησε να παρουσιασθεί ως «μια δύναμη με προτάσεις», όπως εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Στόχος μας δεν είναι να επιβληθεί η άποψη των 4 μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, αλλά να προωθήσουμε την Ευρώπη», τόνισε.