Είναι γνωστό ότι η ενέργεια των Σουηδικών αρχών, με πρωτοστάτη τον ίδιο των τότε υπουργό δικαιοσύνης και με εντολές των Αμερικανικών αρχών, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και ξεσήκωσε διαδικτυακή κοινότητα του filesharing, των αποκαλούμενων ως πειρατών.

Οι αντιδράσεις αυτές είχαν τέτοιο εύρος, δυναμική οργάνωση αλλά και συνέπεια, που κυριολεκτικά αναστάτωσαν ολόκληρη την Σουηδική κοινωνία, τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση τους πολιτικούς την δικαιοσύνη και επηρέασαν το πολιτικό τοπίο με την ίδρυση του κόμματος των Πειρατών!

Η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι υπουργοί ο πρωθυπουργός αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα αναγκάστηκαν επανειλημμένα να τοποθετηθούν γύρω από τα θέματα αυτά και δεσμεύτηκαν να αναπροσαρμόσουν την νομοθεσία. Ακόμη και μέχρι σήμερα τα θέματα γύρω από το, filesharing, το διαδίκτυο, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, τα πνευματικά δικαιώματα και τις πατέντες λογισμικού βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Το κόμμα των πειρατών έγινε ο προπομπός για την δημιουργία και άλλων 25 κομμάτων Πειρατών ανά των κόσμο! Και όλα αυτά γιατί τρεις νέοι, αρνήθηκαν να γίνουν θύματα μίας νομοθεσίας ασύγχρονης με τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η τεχνολογία και μιας πολιτικής εξουσίας που λειτουργεί μόνο σαν υπερασπιστής μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και όχι των πολιτών.

Οι τρεις αυτοί νέοι κατάφεραν να συσπειρώσουν και να κινητοποιήσουν χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου παγκόσμια, βγάζοντας στην επιφάνεια την παράλογη καταδίωξη τους και δημοσιοποιώντας τις απόψεις τους και ζητώντας την βοήθεια και την στήριξη της κοινότητας αλλά και της κοινωνίας.