Τα βατόμουρα είναι από τα πιο απολαυστικά καλοκαιρινά φρούτα: πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με τέλεια ισορροπία γλυκού και ξινού, είναι ιδανικά για σαλάτες, γλυκά, αλλά και για να τα τσιμπολογήσετε σκέτα. Όμως, όπως και οι φράουλες και τα σμέουρα, χρειάζονται ευγενική μεταχείριση — ειδικά όταν τα πλένετε. Πώς λοιπόν τα καθαρίζετε σωστά χωρίς να γίνουν… νιανιά;

Ακολουθούν τα πιο χρήσιμα tips του ειδικού André Paquette, ιδρυτή του Firefly Farm & Mercantile, ώστε να απολαύσετε καθαρά, φρέσκα και τραγανά βατόμουρα χωρίς ίχνος μούχλας ή μικροβίων.

Πλύσιμο με νερό: η πιο ασφαλής επιλογή

Το πιο βασικό βήμα είναι και το πιο απλό: πλύσιμο με άφθονο δροσερό νερό. Μόλις τα φέρετε στο σπίτι, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι με μικρές τρύπες ή σε ένα ρηχό μπολ και ξεπλύνετέ τα προσεκτικά κάτω από τη βρύση. Μην τα μουλιάσετε, γιατί έτσι απορροφούν νερό και χάνουν την υφή τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA, δεν χρειάζεστε σαπούνι ή ειδικά καθαριστικά: το νερό αρκεί.

Πλύσιμο με ξύδι: για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Αν θέλετε να εξουδετερώσετε βακτήρια ή υπολείμματα φυτοφαρμάκων και να τα διατηρήσετε περισσότερο, μπορείτε να τα πλύνετε με διάλυμα ξυδιού. Ανακατέψτε 1 μέρος λευκό ξύδι με 3 μέρη νερό, βυθίστε τα βατόμουρα και ανακατέψτε τα απαλά. Ξεπλύνετε με δροσερό νερό αμέσως μετά. Η διαδικασία αυτή σκοτώνει σπόρια μούχλας και παρατείνει τη φρεσκάδα τους, χωρίς να είναι σκληρή όπως η μαγειρική σόδα.

Στέγνωμα: το κλειδί για να μη χαλάσουν

Όποια μέθοδο πλυσίματος κι αν επιλέξετε, το πιο κρίσιμο βήμα είναι το σωστό στέγνωμα. Τοποθετήστε τα καθαρισμένα βατόμουρα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα για 30 έως 60 λεπτά. Αν μείνει υγρασία, υπάρχει κίνδυνος να μουχλιάσουν ή να χαλάσουν πιο γρήγορα.

Πώς να τα αποθηκεύσετε

Μόλις στεγνώσουν, φυλάξτε τα σε ρηχό δοχείο με απορροφητικό χαρτί στον πάτο και χωρίς να τα στριμώξετε. Έτσι μπορούν να διατηρηθούν για 2-3 μέρες στο ψυγείο, με την καλύτερη γεύση τους να εντοπίζεται τις πρώτες 24-48 ώρες.

Πώς να διαλέξετε καλά βατόμουρα

Η φρεσκάδα ξεκινά από την επιλογή. Προτιμήστε μαύρα, γυαλιστερά και σαρκώδη βατόμουρα. Αποφύγετε όσα είναι μαλακά, ζαρωμένα ή φαίνονται χτυπημένα, γιατί είναι πιθανό να έχουν ήδη αρχίσει να αλλοιώνονται.