Η ρινική συμφόρηση, δηλαδή η «μπουκωμένη» μύτη, είναι ένα μεγάλο ζήτημα όταν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αρκετούς να ψάχνουν τρόπους να το διορθώσουν ή να θεωρούν πως έχουν κρυώσει. Εντούτοις, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο δεν αναπνέει σωστά.

Όπως αναφέρουν οι New York Times πέρα από το κρυολόγημα, η «μπουκωμένη» μύτη μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες -ειδικά όσες συνδέονται με την εποχή και ιδιαίτερα την άνοιξη-, με τρίχες από κατοικίδια, σκόμη, ουσίες, ακόμα και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Μάλιστα, μπορεί να φταίει και η ανατομία της μύτης, καθώς μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ή αναπτύσσουν ένα αποκλινόμενο διάφραγμα, στο οποίο το λεπτό τοίχωμα χόνδρου και οστού που χωρίζει τη δεξιά και την αριστερή ρινική δίοδο είναι εκτός κέντρου. Αυτό κάνει τη μία ρινική δίοδο μεγαλύτερη από την άλλη.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι ευθύνονται φάρμακα, ειδικά ορισμένα που έχουν καθιερωθεί, όπως το viagra, που μπορεί να οδηγήσει και σε «μπουκωμένη» μύτη, πέρα από τα αποτελέσματα που προσφέρει στο κρεβάτι.

Τρόποι αντιμετώπισης

Το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει πως αν κάποιος έχει ρινική συμφόρηση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να πάει στο γιατρό για εξετάσεις. Εντούτοις, αν δεν αναπνέει καλά από την μύτη για λίγο καιρό, μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους.

Αρχικά, συστήνεται η κατανάλωση νερού, γιατί ο ενυδατωμένος οργανισμός μειώνει τα επίπεδα της βλέννας, ειδικά όταν κάποιος δεν νοσεί. Έπειτα, μπορεί κάποιο άτομο να χρησιμοποιήσει σπρέι φυσιολογικού ορού που δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή ή να κάνει ντους με ατμό, ώστε να ανοίξουν οι ρινικές οδοί.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ένα άτομο αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αλλεργίες, θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό για να λάβει τα κατάλληλα φάρμακα, πριν αποφασίσει να δοκιμάσει κάτι άλλο.