Το μυστικό για ένα ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό

Διάλειμμα για ξεκούραση, αν το έχουν ανάγκη, κι επιλογή του ωραρίου


ΥΓΕΙΑ
8:53
21/03/2015
Το μυστικό για ένα ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό
2
loading

Οι εργοδότες πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να ξεκουράζονται, ακόμη και να ρίχνουν έναν υπνάκο, αν αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη και να επιλέγουν το ωράριο που ταιριάζει καλύτερα στο δικό τους «βιολογικό ρολόι».

Αυτό προτείνει μια ομάδα βιολόγων, σύμφωνα με τους οποίους η αναδιοργάνωση της ημέρας με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να εργάζονται ανάλογα με το δικό τους, προσωπικό «χρονότυπο» (chronotype), θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους και υγιείς.

Κάθε άνθρωπος διαθέτει διαφορετικό βιολογικό ρολόι ή χρονότυπο. Κάποιοι λειτουργούν καλύτερα τις πρωινές ώρες, ενώ άλλοι τα πηγαίνουν καλύτερα… όταν δεν έχει τόσο πολύ φως.

Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους εργάζεται «κόντρα» στο βιολογικό του ρολόι, υποστηρίζουν οι ερευνητές, αναγκασμένοι από τις επιταγές της κοινωνίας και της απασχόλησης να είναι ενεργοί, όταν θα πρέπει να κοιμούνται.

Το πρόβλημα αυτό, το οποίο οι βιολόγοι αποκαλούν ως «κοινωνικό τζελαγκ», έχει συνδεθεί με ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος.

Σε ένα πείραμα που έγινε σε ένα εργοστάσιο της Γερμανίας, οι ερευνητές απέδειξαν ότι επιτρέποντας στους ανθρώπους να προσαρμόζουν τον εργασιακό τους βίο με τη… βιολογία τους και να ταιριάζουν τις προσωπικές τους προτιμήσεις με την εργασία τους, αυτό οδηγεί σε ένα πιο ευτυχισμένο και πολύ πιο υγιές εργατικό δυναμικό.

Τα συμπεράσματα της έρευνας από την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian στο Μόναχο δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Nick

    Ως πρώην ενθουσιώδης του αναρχικού πολιτικού χώρου,να μοιραστώ την εμπειρία μου. Τις περισσότερες φορές είναι οι ίδιοι οι εργάτες που φταίνε για την εργασιακή μιζέρια,και όχι τα αφεντικά,όπως άλλωτε πίστευα... Όχι οτι δικαιολογούνται μεν,αλλα οι εργάτες που επιλέγουν να σταθούν απέναντι στους υπόλοιπους είναι που προκαλούν δυστυχισμένους εργασιακούς χώρους.Παραδείγματα έχω πάμπολα,είναι κουτοπόνηροι στην πλειοψηφία τους

  2. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

    Ευτυχισμένο είναι το εργατικό δυναμικό όταν εργάζεται ανθρώπινα ωράρια. Είναι όταν αμοίβεται ανάλογα με τις προσπάθειες που κάνει και μοιράζεται μέρος των κερδών της επιχείρησης για την οποία χύνει τον ιδρώτα του.Ευτυχισμένο ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει, όταν στον χώρο της εργασίας τους σέβονται την προσωπικότητά του και τις ανάγκες του, όταν υπάρχει ελευθερία έκφρασης χωρίς τον φόβο απόλυσης, όταν μπορεί να συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων,όταν γίνοντα απόλυτα σεβαστά και περιφρούρονται τα νόμιμα δικαιώματά του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει