Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι όταν συνδυάζεται με γυμναστική φέρνει καλύτερα αποτελέσματα στο «κάψιμο» περιττού λίπους.

Για να ελέγξουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις που είχαν οι ντεκαφεϊνέ κάψουλες από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε 14 δραστήριους άντρες.

Επτά από τους εθελοντές, με μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη, πήραν την κάψουλα πράσινου τσαγιού, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο.

Κάθε κάψουλα περιείχε 571mg εκχύλισμα πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η ντεκαφεϊνέ εκδοχή του τσαγιού στο πλαίσιο μιας έρευνας που εστιάζει στην απώλεια βάρους και την απόδοση.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν, ότι όσοι έλαβαν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού κατάφεραν να μειώσουν το σωματικό τους λίπος κατά 1,63%, σε σχέση με την άλλη ομάδα που πήρε το placebo.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυξήθηκε και ο ρυθμός οξείδωσης των λιπών κατά 25%. Αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η οξείδωση του λίπους βοηθά στην απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους 14 εθελοντές να κάνουν μία ώρα ποδήλατο τρεις φορές την εβδομάδα.

Όσοι πήραν την κάψουλα παρατήρησαν βελτίωση της απόδοσής τους κατά 10,9% μέσα σε διάστημα 4 εβδομάδων, αυξάνοντας την απόσταση που κάλυπταν από 20,2 στα 22,4 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο.

«Είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, καθώς περιέχει σχετικά υψηλές ποσότητες μιας ουσίας που ονομάζεται EGCG» είπε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Justin Roberts. «Βέβαια, για να λάβει κανείς την απαραίτητη δόση πρέπει να πίνει έξι έως επτά ποτήρια πράσινου τσαγιού τη μέρα. Οι κάψουλες των 571mg περιείχαν ημερήσια δόση 400mg της EGCG. Στην ουσία, η μελέτη μας έδειξε ότι η χρήση του εκχυλίσματος του πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αν συνδυάζεται με άσκηση. Ωστόσο, απαιτείται να γίνουν περαιτέρω μελέτες σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό International Society of Sports Nutrition.