Για 89% αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Novavax έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος.

Η αποτελεσματικότητα μάλιστα του εμβολίου αφορά και τις μεταλλάξεις. Ο κ. Μόσιαλος έγραψε συγκεκριμένα:

«Πολύ καλά νέα για το εμβόλιο της Novavax. Το εμβόλιο COVID-19 της Novavax είναι περίπου 89% αποτελεσματικό και λειτουργεί αποτελεσματικά και ενάντια στις νέες παραλλαγές του ιού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας δήλωσε ότι η κλινική δοκιμή της σε συνεργασία με την ειδική ομάδα εμβολίων της βρετανικής κυβέρνησης έδειξε αποτελεσματικότητα 95,6% έναντι του αρχικού στελέχους και 85,6% έναντι της νέας παραλλαγής B.1.1.7.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη φάσης 2B στη Νότια Αφρική, η Novavax διαπίστωσε ότι το εμβόλιο ήταν κατά 60% αποτελεσματικό στους συμμετέχοντες χωρίς HIV. Όμως όσοι νόσησαν μετά τον εμβολιασμό δεν είχαν σοβαρά συμπτώματα. Το εμβόλιο δεν λειτούργησε καλά στους συμμετέχοντες που ήταν θετικοί στον ιό του HIV. Η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη Νότια Αφρική καταγράφηκε ως 49%».

Πολύ καλά νέα για το εμβόλιο της Novavax Το εμβόλιο Covid-19 της Novavax είναι περίπου 89% αποτελεσματικό και…

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Thursday, January 28, 2021

«Η ΕΕ είχε plan B για το Grexit, αλλά όχι για την πανδημία»

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο κ. Μόσιαλος είπε ότι θα πάμε πίσω στους εμβολιασμούς εξαιτίας της AstraZeneca που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις εμβολιαστικές της υποχρεώσεις. Το μεγάλο στοίχημα, ανέφερε, είναι τι θα γίνει μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Παράλληλα επισήμανε πως μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί 1,2 εκατομμύρια Έλληνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθείς ομάδες, ενώ έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 4 εκατ. δόσεις από την Johnson & Johnson αν και θα υπάρξει προφανής καθυστέρηση με βάση τα τρέχοντα δεδομένα.

Στο σημείο αυτό, ο καθηγητής άσκησε δριμεία κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ΕΕ δυστυχώς δεν είχε προβλέψει, ενώ κάνει Plan B για να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, δεν είχε Plan B για την πανδημία που αφορούσε όλες τις χώρες της κι όχι μόνο εμάς».

Συνέχισε μάλιστα υποστηρίζοντας πως αυτό το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη πολιτική αποτυχία και «δεν εκφράζει ηγεσίες με όραμα».