98
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής

Περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού αναμένονται να έρθουν αρχές του 2021 στη χώρα μας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τόσες αναλογούν στην Ελλάδα μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει επαρκής ποσότητα προκειμένου να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός με τις δύο δόσεις που προβλέπονται. Καθίσταται όμως και υποχρεωτικός αυτός ο εμβολιασμός προκειμένου να καταπολεμηθεί η Covid-19 που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη εδώ και 11 μήνες;

Τι προβλέπει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Μάρτιο

Ο νόμος 4675/2020 που ψηφίστηκε εν μέσω της πανδημίας στις 11 Μαρτίου φέτος (ΦΕΚ 54/Α) περί «πρόληψης, προστασίας και προαγωγής της υγείας» αναφέρει στο άρθρο 4, παρ. 3β επί λέξει ότι «σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου.

Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια».

Η λέξη «κλειδί»

Το «κλειδί» της παραπάνω παραγράφου, βρίσκεται στη δεύτερη πρόταση που υπογραμμίζει πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ορίζεται για συγκεκριμένη «ομάδα πληθυσμού» και όχι για το σύνολο της κοινωνίας. Όπως εξηγεί στο newsbeast ο κ. Τάκης Βιδάκης, δικηγόρος - συνταγματολόγος και διδάσκων Βιοδίκαιο και Βιοηθική στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και στο πανεπιστήμιο Αθηνών, «η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Γενικά, δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός γιατί είναι μια ιατρική πράξη και η ιατρική πράξη προϋποθέτει πάντοτε τη συναίνεση του ασθενούς ή του προσώπου που τη δέχεται. Δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση στο σώμα μας χωρίς την άδειά μας».

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αν ταξιδέψουμε π.χ. στην Αφρική

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπληρώνει ωστόσο ότι «η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μπορεί να έχει όμως άλλα χαρακτηριστικά. Παραδείγματος χάριν, να θεωρηθεί ως απαραίτητος όρος, προκειμένου να έχουμε μια σειρά από επιλογές. Για παράδειγμα, για να πάμε σε μια χώρα της Αφρικής, θα πρέπει υποχρεωτικά να είμαστε εμβολιασμένοι για τις τοπικές λοιμώξεις, ώστε να μας επιτραπεί η είσοδος. Αυτό δεν έχει την έννοια της υποχρεωτικότητας όμως όπως έχει καθιερωθεί να την αντιλαμβανόμαστε, γιατί είναι θέμα επιλογών μας. Αν θέλουμε να πάμε στην Αφρική, πρέπει να εμβολιαστούμε. Εάν δεν θέλουμε να πάμε, δεν κάνουμε το εμβόλιο, είναι θέμα επιλογής».

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και οι επιλογές

Όσον αφορά την περίπτωση του κορονοϊού, ο κ. Βιδάλης μας δηλώνει στη συνομιλία που είχαμε μαζί του ότι «η υποχρεωτικότητα ως όρος για την άσκηση κάποιων δικαιωμάτων μπορεί να επιβληθεί μόνο σε δύο περιπτώσεις:

Πρώτον, στην περίπτωση όσων ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό, είναι γιατροί, νοσηλευτές ή διοικητικό προσωπικό σε νοσοκομεία. Εκεί πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο εμβολιασμός για να μπορούν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι τη δουλειά.

Δεύτερον, πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ενός ηλικιωμένου εάν θέλει να μπει σε οίκο ευγηρίας. Και στις δυο περιπτώσεις κάποιος μπορεί να επιλέξει φυσικά να μην εμβολιαστεί αλλά αν είναι υγειονομικός δεν θα μπορεί να δουλέψει σε νοσοκομείο και εάν είναι ηλικιωμένος δεν θα μπορεί να εισαχθεί στον οίκο ευγηρίας. Όμως υποχρεωτικότητα του τύπου ας πούμε της επιβολή προστίμων ή αποκλεισμού κάθε δυνατότητας μετακίνησης όταν δεν είμαστε σε κατάσταση καραντίνας, αυτό δεν γίνεται, είναι αντισυνταγματικό. Γι' αυτό ο προαναφερόμενος νόμος 4675/2020 κάνει μνεία σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Κίνητρα για να αποκτήσουμε την «ανοσία της αγέλης»

«Κατά τη γνώμη μου, προσθέτει ο κ. Βιδάλης, μόνο σε αυτές τις δύο ομάδες (σ.σ. τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους) μπορούμε να προβλέψουμε κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπήρχε ποτέ γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός. Δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα».

Δίνει όμως και μια ακόμη διάσταση. «Για να μπορέσουμε, όπως υποστηρίζει, να δημιουργήσουμε μια ανοσία στον πληθυσμό (σ.σ. την επονομαζόμενη «ανοσία της αγέλης»), μπορεί να υπάρξουν από την Πολιτεία κίνητρα για τον εμβολιασμό και κάποιοι που δεν θα έκαναν το εμβόλιο να παρακινηθούν και να το κάνουν. Για παράδειγμα, μπορεί να προβλεφθεί για παράδειγμα ότι σε καθεστώς καραντίνας, θα είναι ελεύθεροι να κυκλοφορήσουν χωρίς κανένα περιορισμό όσοι είναι εμβολιασμένοι. Αυτό είναι ένα κίνητρο με σκοπό να μη αφεθεί όλη η δημόσια υγεία στην καλή θέληση του καθενός αλλά να υπάρξει το κρίσιμο ποσοστό που θα φτάσει η κοινωνία στην ανοσία».

Αντισυνταγματική η αθέλητη επέμβαση στο σώμα

Κατά το άρθρο 5 παρ. 4 του Συντάγματος, προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων μονάχα για «την ελεύθερη μετακίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα». Μπορεί μεν ένα πρόγραμμα εμβολιασμού να αποτελεί ισχυρό όπλο στη φαρέτρα πρόληψης μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών όπως είναι ο κορονοϊός, αλλά ο εμβολιασμός χωρίς τη θέληση του ατόμου, η αθέλητη επέμβαση δηλαδή στο σώμα του, αντιβαίνει στον σεβασμό και στην προστασία της ανθρώπινης αξίας που κατά το άρθρο 2 του Συντάγματος αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Ακόμη και η επιβολή τυχόν κύρωσης σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού θα ερχόταν σε σύγκρουση με την προστασία της αξίας του ανθρώπου.

Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός χωρίς την συναίνεση του προσώπου που θα λάβει το παρασκεύασμα ή εάν πρόκειται για ανήλικους, των γονέων τους. Από συνταγματικής άποψης όμως, θα μπορούσε να επιβληθεί σε όσους δεν εμβολιασθούν, περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάντα με γνώμονα την αρχή της αναλογικότητας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

98
σχόλια
 1. avatar Νίκος κλπ κλπ

  Αν κάποιος κάνει εμβόλιο δεν είναι οκ σε σχέση με τη νόσο? Ενώ ένας που δεν κάνει (για τους δικούς του λόγους) είναι εκτεθειμένος. Οπότε γιατί υποχρεωτικό? Μένω εκτεθειμένος με τη θέληση μου και δεν απειλω κανέναν που το έχει κάνει. Έχω χάσει κάτι στη σκέψη μου?

 2. avatar Δρακοσ

  Μόνο η μάσκα σώζει.τιποτε αλλο.σιγουρα δεν αρέσει σε όλους και εννοώ αυτούς με τα μάτσα μουτσα που είχαν μάθει αλλά καλύτερα αποστάσεις από τον καθένα για να ζήσουμε καλύτερα.

 3. avatar ΣΣΣΣΣ

  ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ,ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΚΙΣΤΟΙ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ,ΤΟ Ν/Δ ΤΟΥΚΥΡΙΟΥ ΚΙΚΙΛΙΑ ΜΕ ΠΟΣΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΔΕΥΟΥΝΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ κλπ ,και καποιοι αρχιστε να ετοιμαζεσται οι υπολοιποι καλο κατευοδιο στον θανατο της ψυχη σας ,οσο για το σωμα σας το εμβολιο θασας σωσει

 4. avatar Πεουλα

  Είναι αντισυνταγματικο για τη παρέμβαση του σώματος αλλά δεν είναι αντισυνταγματικο για το... Αν γίνει καραντίνα είναι ελεύθεροι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και όχι οι μη....
  ΜΠΡΆΒΟ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΜΟΥ....
  ΔΕΝ ΈΧΩ ΜΙΛΉΣΕΙ ΕΔΏ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΌ ΓΙΑ ΌΛΟ ΑΥΤΌ..... ΚΆΠΟΥ ΌΠΑ ΣΕ ΌΛΑ ΑΥΤΑ, ΈΧΕΤΕ ΚΟΥΡΆΣΕΙ.... ΚΑΙ ΓΡΊΠΗ ΥΠΆΡΧΕΙ ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΈΤΣΙ...
  ΑΛΛΆ ΟΟΟH SHIT.... ΝΑΙ ΞΈΧΑΣΑ ΈΦΤΑΙΓΑΝ ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΚΌΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ.... ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΝΔ (ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ) ΗΤΑΝ ΣΑΜΑΡΆΣ......
  ΣΟΡΡΥ.....

 5. avatar 999 ο χριστιανος

  Το τσιπαρισμα θα γίνει εν γνώση με κανονικοτατο τσιπακι και όχι μέσω εμβολιου μην μπερδευεστε ορισμενοι

  1. avatar Andreas-20

   Αγαπητέ με κάθε σεβασμό αν γίνει το ψηφιακό πιστοποιητικό και όλα αυτά σε συνδυασμό με το W0 060606 και όλα αυτά αυτό θα είναι το χάραγμα..Κανείς δεν πρόκειται να σου πει έλα να σου βάλω το τσιπ όπως λέει στην Αποκάλυψη ..Όσον αφορά το οποίος θέλει δεν διαφωνώ δεν θα το κάνουν καταναγκαστικά γιατί η ουσία είναι να το δεχτείς οικειοθελώς απλά θα σε αποκλείσουν από κάθε οικονομική δραστηριότητα δηλαδή θα είναι εμεσα αναγκαστικό

 6. avatar Προσοχή

  Και τι θα γίνει με αυτούς που θα κολλήσουν τον ιό από εμβολιασμενο που δεν ανταποκρίθηκε καλά το ανοσοποιητικό του.? Όπως συστήνουν στις εγκύους να προσέχουν τα προσφάτως εμβολιασμενα παιδιά για ιλαρά, προτείνω ΜΑΚΡΥΑ από εμβολιασμενο γέρο. Προβλέπει ο νόμος αποζημίωση για αυτή την κινητή ορολογίακη βόμβα; Θα δείτε πλάκες με τον εμβολιασμό, αν γίνει, όσο εμβολιάζονται θα αυξάνουν τα κρούσματα. Ελπίζω μόνο το στέλεχος του εμβολίου να είναι το ίδιο ασθενές όσο του κανονικού ιού και να μην γίνει πραγματική πανδημία.

 7. avatar Στοκος!

  Ανέκαθεν υπήρχαν οι κατηγορίες ανθρώπων γύρω μας που πιστεύουν και πορεύονται στη ζωή με μια συνομωσία-θεωρια την οποία θέλουν να κηρύξουν και στους γύρω τους....αυτοί που λένε πως μας ψεκάζουν φάρμακα...οι βαθειά θρησκευόμενοι που περιμεναν να ερθουν\"τα γραμμένα\"...οι αντιεμβολιαστες σε κάθε είδους εμβόλιο....οι αριστεροί που βρήκαν ευκαιρία να \"αναδείξουν\"φασισμό και χουντικές πρακτικές το 2020!....όλοι αυτοί τώρα θριαμβεύουν πιστεύουν!Είναι καλό να έχεις αντίθετες απόψεις και σε πολλά συμφωνούμε και όλοι εμείς οι υπόλοιποι\"τα πρόβατα\"όπως μας αποκαλούν....το θέμα και το στενοχωρο είναι πως δεν έχουν κριτική σκέψη...αφου\"βγαίνει\"η δίκια τους θεωρία που περίμεναν τόσα χρόνια αποδέχονται και όλα τα υπόλοιπα των άλλων...κάνουν συγκυβέρνηση!!

 8. avatar Ανώνυμος111

  Όποιος το λέει και εφαρμόζει το νόμο να ξεκινήσει να κάνει πρώτος το εμβόλιο στο νεαυτο του, και προσέξτε το επίσημο εμβόλιο με απόδειξη σε όλους ότι το έκανε.

 9. avatar Πωωω….

  Κουραστικές,ανώφελες,γεμάτες ειρωνεία συζητήσεις μεταξύ μας που δεν καταλήγουν πουθενά...ο καθένας πιστεύει αυτό που του καρφώθηκε στο μυαλό και θα το\"φτιάξει\"για να δέσει σε όλα...πολιτικα,θρησκευτικά,ιδεολογικά!Είναι πολύ απλά όλα...οποίος θέλει να κάνει το εμβόλιο θα το κάνει..οποίος δεν θέλει όχι!Οι κοινωνίες λειτουργούν με βάση την δημοκρατία...στην δημοκρατία η πλειοψηφία ορίζει τους κανόνες λειτουργίας...εάν η πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου αποφασίσει να εμβολιαστεί για να προστατευθεί (οπως πιστεύει)θα ορίσει και τους ορους-νομους για όλα τα μέλη του...οποίος θέλει συμμετεχει!Τώρα το ποιος θα κερδίσει...
  ας περιμένουμε τα αποτελέσματα του\"εκλογικού αποτελέσματος\"στο προσεχές μέλλον....εως τότε αδέρφια...τσιπαρισμενα και ατσιπαριστα.,..χαλαρώστε τα νεύρα να περάσουμε όμορφα την καραντίνα με τις οικογένειές μας!

  1. avatar @ Πωωω…

   Σε ποια δημοκρατία αναφέρεσαι;
   Σε αυτήν, που το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, το έκανε ΝΑΙ, σε αυτήν των ΗΠΑ, που ψήφισαν οι νεκροί και τα δέντρα ή στη δημοκρατία του ΚυΜ και της συμμορίας του, που το ψήφισε το 20% του ελληνικού λαού;
   Καλό ΣΚ σε εσένα και την οικογένεια σου.
   Καλό εγκλεισμό !

 10. avatar Covid-20

  Προφανώς και θα το κάνουν εντέχνως υποχρεωτικό γιατί όλο αυτό το ψεύτικο πανηγυρακι έγινε γι’αυτο ..covid-19 certificate of vaccination ID-Artificial intelligence..Οκά τα αλλά περί φονικού ιού και μπούρδες είναι για τους ανόητους..Απλά εδώ είναι Ελλάδα εκτός από ένα μεγάλο ποσοστό ανόητων υπάρχει και ενα σεβαστό ποσοστό που θα αρνηθεί με κάθε κόστος και δεν θα επιτρέψει τα ύπουλα σχέδια τους..Καλό κουράγιο αγωνιστές και όσον αφορά τα προβατα δυστυχώς υπάρχουν αλλιώς δεν θα συζητάγαμε αντισυνταγματικά πράγματα και δεν θα χαμε κυβερνήσεις σαν αυτή ....

 11. avatar Επιτελους, τωρα που το αμορε της cia θα φτιαξει γηπεδο σταφεντικο της θα πιασουν τοπο τα 20 χιλιαρικα μισθά της το μηνα…μεγαλος περιδρομος for evert !!!!

  *ΔΙΠΟΔΩΝ ΚΟΠΑΔΙ.*.... ΦΑΕ ΛΑΔΙ ΚΙΕΛΑ ΒΡΑΔΥ, πονημα manual για επαγγελματιες μαζοπλάστες
  Γιανα κοπαδι προβατα
  ενα σκυλι μονο αρκει
  να πανε στο σφαγειο
  Για το σοφο το διποδο
  εκτος σκυλι θες και τιβί
  καποιοι να γνεσουν το *μαλλι*
  προτού στις τσεπες μαζευτει
  και κουρευτει το αι2
  ΟΙ θεατρινοι οι γνωστοι
  που πινουν στην υγειά του
  με σκετσ θα πουν τη μπουρδα τους
  τροφη για τα αυτια του
  Υστερα οι σωτηρηδες
  προβλεψεων φωστηρες
  που σολα εξω πεσανε
  φραγκα πολλα μαζεψανε
  κιαισχρα το κοροιδεψανε
  θα βαφτιστουν σωτηρες
  Στο τελος ο βρυκολακας
  σηκωνει το μανικι
  να δει το ποπολο εκει
  μπροστα στον ψευτη τη τβ
  μολο τασκερι του μαζι
  νερο να παει να μπολιαστει
  μπροσταρης για τη νικη.
  Σαμπως θαρρεις το διποδο
  που τζαμπα ψηφο δινει
  εχει τη κριση να σκεφτει
  για οτι το στραβο συμβει
  ποιος θαχει την ευθυνη;
  Για πε μου ποια επιτροπη
  θα πει ξωπισω να σταλει
  η καθε @@@@@@
  που θαχει ηδη πληρωθει
  καθε [...] λαδωθει
  κιευθυνη δε θα ζητηθει
  γιαυτη την ιστορια;
  Υγ: εχεις ενσταση ζουζουνα μου;; ολα καλά;

  1. avatar Josephine

   Ρητορικού τύπου το ερώτημα. Γνωρίζεις τα πάντα, από τις απόψεις μου, μέχρι τα σεα μου, τα μεα μου, έως τα σχεδόν bye bye πονοκεφαλιασμένα κτεα μου ζουζουνέλη μου (είσαι φοβερός, διάνα έπεσες, θα σταματήσω να ενημερώνω τα αρχεία μου, σου έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, εσένα θα ρωτάω) . Φιλάκια, καλά λέω. Δρακούλιασα στον αχυρώνα χθες, εσύ καρδούλα μου όλα καλά;; Πηγές βολτίτσα με τον έρωτά σου;;; Τό κορίτσι μας, είναι φρόνιμο ή σου κάνει γυμναστική και νούμερα με τις λουλες;;;

   1. avatar μεγαλος περιδρομος for evert !!

    μολις επεστρεψα απ τη φιλεναδα σου
    προς ωρας ησυχη
    ειμαι απ τις 8 κιακομη εχω ανηφορα
    με τη πολωνη μονο χαλβαδιαζω τα σαββατα, δεν ξερεις;;
    εγω παλι ζουζουνα που ειμαι αναφανδον υπερ των εμβολιων αυτη τη φορα δε θα δοκιμασω αμεσα το γλυκο, αν υπαρχω εκεινη την εποχη θαφησω να τυριάσει το κονσεπτ,και φυσικα του μπουρλα -ράιχ το ματζουνι να το βαλει ο κοκιρικικιλιας κει που ξερει...εγω ποτε!
    φανταζομαι να του περσσεψουν για πεταμα καμια 500αρια χιλιαδες , 10 μυρια ευρωπουλα δηλαδη... σα να λεμε 3-4 περιπατοι ή το ενα τριτο του γηπεδου του προεδρα του χαμαιτυπείου της cia του γκουφη
    καλη κυριακη

    1. avatar Josephine

     Καλή Κυριακή, πολλά φιλιά και άστα ζουζουνάκο τα \"αναφανδον υπερ\" των εμβολίων θα σε ξεκάνουν αυτοί. Νεούδι και υγιής είσαι δεν έχεις θέμα, να ήσουν κανένα παππούδι ή κανένα ερείπιο να πούμε εντάξει. Καλή συνέχεια.

     1. avatar αχαχαχα

      τρελα στα ΚΑΠΗ. Ζαχαρη τη βγαζετε παλιοπαιδα

 12. avatar Giannis Mick

  Πολύ ωραία να μην είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Μην βγάλουν μόνο καμία ΚΥΑ ή κανένα νόμο από την πίσω πόρτα όπως αυτοί ξέρουν, που δεν θα μπορείς π.χ να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό, αν δεν έχεις βεβαίωση εμβολιασμού. Ναι ε?

  1. avatar γωγω19

   δεν θα μπορεις καν να μπεις σε σουπερ μαρκετ πιστευω,αν αρνηθεις....Μαλλον ουτε κ να δουλεψεις...

  2. avatar @ Giannis Mick

   Δεν θα χρειαστεί φίλε.
   Αρκεί μόνο που θα εκβιάσουν τον κόσμο με το δίλημμα «lockdown ή εμβόλιο».
   Όπως έκαναν πάντα...
   Καραμανλής ή Τανκς, Μνημόνια ή χρεοκοπία κτλ.
   Ξέρουν καλά αυτό το παιχνίδι.

 13. avatar επαμιτης

  τα εμβολια αυτα τα τσιπαρισμενα και επικινδυνα δεν θα τα κανουμε ποτε! αυτο να το βαλετε καλα στο μυαλο σας! αν δεν μας γουσταρετε βαλτε μας φυλακες η στα ψυχιατρεια, δεν μας νοιαζει καθολου!

 14. avatar Χαλκιδέος

  Αναγνωρίζω ότι υπάρχει κορονοϊός και όλοι βλέπουμε πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά παγκοσμίως απ\' αυτή την άνιση -μέχρι στιγμής- μάχη!
  Είμαι υπέρ των μέτρων προστασίας και του εμβολιασμού, αλλά πιστεύω ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός ΜΟΝΟ για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν υποκείμενα νοσήματα! Οι υπόλοιποι απλά θα πρέπει να περιμένουμε να έρθουν τα φάρμακα σε μορφή χαπιών, σκόνης ή σιροπιών, τα οποία πάντα προκύπτουν από ένα υπάρχον εμβόλιο!
  Με λίγα λόγια δεν χρειάζεται να γίνει υποχρεωτικός για όλους ο εμβολιασμός, απ\' τη στιγμή που υπάρχουν κι αυτές οι εναλλακτικές επιλογές.

 15. avatar Stateless

  Το ότι δεν υπάρχει σήμερα η πολιομυελίτιδα, που σακατευε πολλες χιλιάδες παιδιά το χρόνο, οφείλεται στο εμβόλιο.

  1. avatar @ Stateless

   Στο εμβόλιο του κορονοϊού οφείλεται η εξάλειψη της πολιομυελίτιδα;
   Γιατί εδώ για αυτό μιλάμε και υπάρχουν αντιρρήσεις.
   Μπερδεύτηκες μάλλον. Θα φταίει ο εγκλεισμός σου. Βγες να πάρεις λίγο καθαρό αέρα και να σε δει ο ήλιος.
   Βοηθάει.

  2. avatar ΦΟΥΛΗΣ

   Ναι ρε φίλε, προβατάκι, αλλα χρειάστηκαν και 30 χρόνια να βγει...οπότε μη γράφεις ανακρίβειες...

 16. avatar Μπιλ δαγκωτό !

  Κάντε το εμβόλιο παιδιά !
  Ο Μπιλ πρέπει να πιάσει στόχο !
  Πολύ μαζευτήκαμε, λέει.
  Άντε και καλό παράδεισο.
  Άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει πως οι ανόητοι είναι πληγή για την ανθρωπότητα και πρέπει να εκλείψουν.
  Σπεύσατε !
  Όσο πιο γρήγορα το κάνετε, τόσο καλύτερα για τους υπόλοιπους.

 17. avatar Stateless

  Εντωμεταξύ αυτοί που είναι ενάντια στους εμβολιασμούς είναι οι ίδιοι που δε θέλουν να υποδεχτούν στα σχολεία προσφυγόπουλα επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί και τους θεωρούν υγειονομική βόμβα!
  Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

  1. avatar @ Stateless

   Αυτά τα συμπεράσματα από που τα έβγαλες;
   Απόφοιτος ΙΕΚ ΑΔΩΝΙ να υποθέσω;
   Άντε βρε. Και υπουργός, με το καλό.

 18. avatar vagelas

  Τόσο δύσπιστοι και καχύποπτοι είσαστε μερικοί αλλά όταν σας λένε ότι μια παρθένα μύρισε ένα κρίνο και έμεινε έγκυος το πιστεύετε και δε σας αλλάζει γνώμη κανείς. Πώς γκενεν αυτό;

 19. avatar να το βαλετε εκει που ξερετε το εμβολιο

  Τελικα σιγα σιγα οντως γινονται αυτα για τα οποια οι \"ψεκασμενοι\" μιλουσαν καιρο τωρα. Η επιμονη του κρατους Μητσοτακη για να κανουν ολοι το εμβολιο ειναι αποδειξη. Αμα πατε να επιβαλετε εμβολιο εχετε να ανοιξετε το Κουτι της ΠΑνδωρας. Ποιο νεοταξικη κυβερνηση πραγματικα δεν εχει ξανα περασει απο τον τοπο. Οι ανθρωποι ειναι για κρεμασμα στο συνταγμα.

 20. avatar Έρχεται …

  «Καὶ ποιεῖ πάντας, τοὺς μικροὺς καὶ τοὺς μεγάλους, καὶ τοὺς πλουσίους καὶ τοὺς πτωχούς, καὶ τοὺς ἐλευθέρους καὶ τοὺς δούλους, ἵνα δώσωσιν αὐτοῖς χάραγμα ἐπὶ τῆς χειρὸς αὐτῶν τῆς δεξιᾶς ἢ ἐπὶ τῶν μετώπων αὐτῶν, καὶ ἵνα μή τις δύνηται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μὴ ὁ ἔχων τὸ χάραγμα, τὸ ὄνομα τοῦ θηρίου ἢ τὸν ἀριθμὸν τοῦ ὀνόματος αὐτοῦ. ῟Ωδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου· ἀριθμὸς γὰρ ἀνθρώπου ἐστί· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ χξς΄».
  (Ἀποκ. ιγ΄, 11-18)

Παρακαλούμε περιμένετε ...