Ο Βρετανός Καρλ Τζόνσον είναι ένας από τους περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφθηκαν φέτος το καλοκαίρι τη χώρα μας (έναντι τουλάχιστον 11 εκατ. που είχαν έρθει πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα), αλλά που δεν γύρισε στην πατρίδα του, καθώς επέλεξε να… ξεμείνει για μερικούς ακόμη μήνες εδώ. Εργένης, ανώτερο διοικητικό στέλεχος σε εταιρεία γεωλογικών μελετών ξεκίνησε από το Λονδίνο αρχές Ιουλίου και μέσω Βουλγαρίας, καθώς είχαν απαγορευτεί οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις, ήρθε στην Αθήνα για διακοπές. Αφού απόλαυσε την πρωτεύουσα, επέλεξε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της θερινής του άδειας σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Μεσσηνίας.

Μαζί του είχε τον φορητό υπολογιστή μέσω του οποίου κοιτούσε καθημερινά την αλληλογραφία του και έδινε κατευθύνσεις στην εταιρεία που απασχολείται. Αυτό άλλωστε έκανε και από το σπίτι τους τελευταίους μήνες αφού στην επιχείρηση είχε εφαρμοστεί η τηλεργασία. Όταν έφθασαν οι μέρες που έληγε η άδειά του πήρε τη μεγάλη απόφαση. Σκεπτόμενος το γεγονός ότι ο κορονοϊός μαστίζει τη Μεγάλη Βρετανία και πως στο νησί της Γηραιάς Αλβιώνας σε λίγο θα φθινοπώριαζε με τη βροχή να πέφτει ασταμάτητα ενώ στην Ελλάδα ο καλοκαιρινός καιρός θα συνεχιζόταν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Να παραμείνει στην Ελλάδα συνδυάζοντας δουλειά με διακοπές επί μακρόν. Ήρθε σε επικοινωνία με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου και έκανε μια συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές συμφωνία προκειμένου να μείνει στο δωμάτιο της Μεσσηνία, έως το τέλος του έτους.

Έχοντας γρήγορη σύνδεση στο Internet, το laptop και ένα άνετο δωμάτιο, εργάζεται από το πρωί έως αργά το μεσημέρι και ακολούθως χαλαρώνει πηγαίνοντας ακόμη και τώρα, τις καλές μέρες του Οκτώβρη για μπάνιο, βγαίνοντας για φαγητό ή ποτό και κάνοντας βόλτες στην περιοχή. Τα δε Σαββατοκύριακα εκδράμει στην Πύλο, την Σπάρτη, την Καλαμάτα, το Οίτυλο, ακόμη και στο Ναύπλιο.

Τι είναι τελικά το workation

Πρόκειται για μια τάση που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο τους τελευταίους δέκα μήνες που η πανδημία του κορονοϊού μαστίζει τον πλανήτη και ονομάζεται workation, από τον συνδυασμό των λέξεων work (εργασία) και vacations (διακοπές). Ουσιαστικά μιλάμε για ένα «πάντρεμα» διακοπών και τηλεργασίας μακριά από το σπίτι. Ούτως ή άλλως ο κορονοϊός έχει αλλάξει δραματικά τις συνθήκες εργασίας στα περισσότερα επαγγέλματα. Το διαπιστώνουμε όλοι μας καθημερινά.

Όπου και όποτε είναι δυνατόν η δουλειά γίνεται εξ αποστάσεως (άλλωστε αυτή είναι και η οδηγία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα). Η μόδα του workation ξεκίνησε από το εξωτερικό πριν από λίγα χρόνια αλλά εξαπλώθηκε εντυπωσιακά όταν εμφανίστηκε η Covid-19. Οι ειδικοί κρίνουν ότι πρόκειται για ένα επιτυχημένο εγχείρημα αφού βοηθά τον εργαζόμενο να χαλαρώνει και να γίνεται πιο παραγωγικός.

Σε ποιους απευθύνεται κυρίως

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν απευθύνεται στον καθένα καθώς θα πρέπει να έχεις το προφίλ του κ. Τζόνσον που προαναφέραμε. Τουτέστιν, να αμείβεσαι καλά, να μπορείς να δουλεύεις εξ αποστάσεως και να μην έχεις μεγάλες οικογενειακές υποχρεώσεις. Ήδη μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας έχουν αρχίσει να κλείνουν τέτοιου είδους συμφωνίες κυρίως σε περιοχές όπως είναι η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Πάρος και η Μεσσηνία.

Παράλληλα οι μεγάλοι tour operators, όπως για παράδειγμα η TUI δημιουργούν πλέον ελκυστικά πακέτα που συνδυάζουν την τηλεργασία με την διαμονή σε κάποιον προορισμό διακοπών, απολαμβάνοντας ταξιδιωτικές εμπειρίες χωρίς να χάνουν ούτε ημέρα από την εργασία τους.

Θα έχει μέλλον και μετά τον κορονοϊό

Όπως δηλώνει ο διευθυντής μάρκετινγκ της TUI, Frans Leenaars, «είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο δεδομένου ότι το προσωπικό παραμένει σε εγρήγορση». Αυτή τη στιγμή διεξάγεται πιλοτικά ένα τέτοιο πρόγραμμα με ομάδα εργαζομένων από 7 εταιρίες της Ολλανδίας και του Βελγίου, οι οποίοι διαμένουν στο TUI BLUE Falésia στο Algarve της Πορτογαλίας. Οι υπάλληλοι εργάζονται απολαμβάνοντας παράλληλα τις ανέσεις του ξενοδοχείου και τις ομορφιές του προορισμού, και μεταφέροντας τις εντυπώσεις τους. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τάση θα αναπτυχθεί πολύ περισσότερο τα προσεχή χρόνια, ακόμη και όταν θα έχει ξεπεραστεί η πανδημία του κορονοϊού.

Το παράδειγμα της Ιαπωνίας

Την ίδια ώρα στην Ιαπωνία κινούνται με έναν ελαφρώς διαφοροποιημένο τρόπο όσον αφορά το workation. Εναρμονιζόμενοι με τα νέα πρότυπα εργασίας φροντίζουν να προσελκύουν τους απασχολούμενους στο να δουλεύουν από τα… πάρκα σε μια προσπάθεια επιστροφής στη φύση. Στα εθνικά πάρκα (μην φαντάζεστε τους δημοτικούς κήπους της γειτονιάς σας, αναφερόμαστε σε τεράστια πάρκα που το καθένα έχει έκταση πολύ μεγαλύτερη από τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Άρεως μαζί) παρέχεται η πρόσβαση σε δωρεάν και πολύ γρήγορο WiFi ώστε να πηγαίνει ο κόσμος και να εργάζεται σε αυτά.

Επειδή εκεί τα πράγματα είναι πολύ οργανωμένα, το κράτος δημιουργεί μέσα στα πάρκα δωμάτια ξενοδοχείου που είναι διαθέσιμα για λίγες ώρες ως ενοικιαζόμενοι σταθμοί εργασίας. Οι προσωρινοί αυτοί σταθμοί συναρμολογούνται και αποσυναρμολογούνται από το προσωπικό του πάρκου ενώ παρέχεται στους επισκέπτες – εργαζόμενους φαγητό, επιτρέποντας να επικεντρωθούν στη δουλειά και τον ελεύθερο χρόνο τους.

Το πρωί δουλειά το απόγευμα πεζοπορία

Παράλληλα με την υποστήριξη του ιαπωνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν δημιουργηθεί ανάλογοι σταθμοί εργασίας σε κάμπινγκ και ξενοδοχεία, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι περίκλειστοι για να λειτουργούν ακόμη και τον χειμώνα. «Θέλουμε οι άνθρωποι να ασχολούνται με την τηλεργασία ενώ χαλαρώνουν σε ένα περιβάλλον μακριά από τη συνήθη καθημερινή ζωή τους» επισημαίνει ο υπεύθυνος του θέρετρου Kyukamura Kishu Kada στην εφημερίδα Japan Times. Τι το καλύτερο; Εργάζεται το πρωί με θέα τη φύση, και όχι τις απέναντι τσιμεντένιες πολυκατοικίες των μεγάλων πόλεων και το απόγευμα απολαμβάνεις δραστηριότητες όπως πεζοπορία και κανό με τη γυναίκα και τα παιδιά σου.

Κάποια από τα εθνικά πάρκα που εφαρμόζουν το σχετικό πρόγραμμα, είναι το Setonaikai (το μεγαλύτερο της Ιαπωνίας γνωστό για τα ψαροχώρια του), το Aso Kuju (γνωστό για τα ηφαίστειά του), και το Nikko που απλώνεται σε μια ορεινή δασώδη περιοχή. Άλλωστε όπως υπογραμμίζει και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας κ. Σιντζίρο Κοϊζούμι, «καθώς ακόμη πολλοί συμπατριώτες μας παραμένουν διστακτικοί σε ό,τι αφορά τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, θέλουμε οι άνθρωποι να αρχίσουν να επισκέπτονται πρώτα τα εθνικά πάρκα στην περιοχή τους». Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε αναζωογονούνται κι οι τοπικές οικονομίες που έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα λόγω της πανδημίας.

Και workation visa

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στο ίδιο πλαίσιο και με ανάλογο σκεπτικό, υπάρχουν νησιωτικές χώρες όπως οι Βερμούδες στον Ατλαντικό ωκεανό (υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου) και το Μπαρμπάντος ή Μπαρμπεϊντος στην Καραϊβική που έχουν ανοίξει πρόγραμμα βίζας για τους επαγγελματίες ή τους φοιτητές που θέλουν να εργαστούν εξ αποστάσεως απολαμβάνοντας παράλληλα τις διακοπές τους. Δεν είναι άσχημη ιδέα…