Η υψηλή σε λίπος δίαιτα φαίνεται να συνδέεται με την εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών στην παιδική ηλικία αλλά και να προδιαθέτει την εμφάνιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στα παιδιά, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο επιστημονικό περιοδικό Psychoneuroendocrinology.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση μιας υψηλής σε λίπος δίαιτας επηρέαζε τον μεταβολισμό της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο νεαρών πειραματόζωων, προκαλώντας κρίσεις άγχους και μαθησιακές ανεπάρκειες.

Η διαταραχή του μεταβολισμού της ντοπαμίνης αποτελεί κοινό παθοφυσιολογικό εύρημα τόσο στη ΔΕΠΥ όσο και σε άλλες γνωστικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι μια δίαιτα υψηλή σε λίπος μπορεί να επάγει την εμφάνιση άγχους και διαταραχών στη μνήμη σε εκείνα τα παιδιά που είναι γενετικά και περιβαλλοντικά ευάλωτα σε αυτές.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι μια δυτικού τύπου διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα και παράλληλα φτωχή στα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα είναι επιβαρυντική στην εμφάνιση της ΔΕΠΥ και άλλων σχετικών διαταραχών της παιδικής ηλικίας, ιδιαίτερα σε εκείνα τα παιδιά με γενετική προδιάθεση.

Πηγή: neadiatrofis.gr