Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου στο μαστό ακόμα και για γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 85.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξε ότι όσες ασκούνταν τακτικά, διατηρούσαν φυσιολογικό βάρος και κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, είτε είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου είτε όχι.

Ο Dr. Robert Gramling, του Πανεπιστημίου του Rochester, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό μπορεί να προκύψει μερικώς λόγω κοινών ανθυγιεινών συμπεριφορών που μεταδίδονται από γενεά σε γενεά. Πρόσθεσε ότι η ανεύρεση του βαθμού στον οποίο συμβάλλουν τα γονίδια, το περιβάλλον και οι συμπεριφορές στη νόσο είναι δύσκολο. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει γυναίκες, ακόμα και όταν υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία με βάση το βαθμό συμμόρφωσης στις συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρκίνου για τη διατροφή, την άσκηση και την κατανάλωση αλκοόλ.

Συγκεκριμένα:
• Τουλάχιστον 20 λεπτά έντονης άσκησης, το λιγότερο 5 φορές την εβδομάδα.
• Φυσιολογικό σωματικό βάρος ή Δείκτης Μάζας Σώματος 18,5 ως κάτω του 25.
• Κατανάλωση όχι περισσότερων του ενός οινοπνευματώδους ποτού την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια 5,4 ετών επανεξέτασης, 1997 γυναίκες διαγνώστηκαν με επιθετικό καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εξαιρούνταν γυναίκες με προσωπικό ιστορικό καρκίνου στο μαστό ή με οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμφάνισης καρκίνου πριν την ηλικία των 45, καθώς ισχυρός γενετικός παράγοντας εκτιμάται ότι επηρεάζει την πρώιμη εμφάνιση περιστατικών.

Μεταξύ των γυναικών με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό που ακολουθούσαν και τις 3 οδηγίες, περίπου 6 στις 1.000 εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό σε ετήσια βάση, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Συγκριτικά, περίπου 7 στις 1.000 γυναίκες ανέπτυξαν καρκίνο στο μαστό κάθε χρόνο αν είχαν οικογενειακό ιστορικό που εμφανίστηκε αργά και δεν ακολουθούσαν κάποια από τις συστάσεις.

Μεταξύ των γυναικών χωρίς οικογενειακό ιστορικό, που ακολουθούσαν και τις 3 συνήθειες, περίπου 3,5 στις 1.000 διαγνώστηκαν με καρκίνο στο μαστό σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με περίπου 4,6 ανά 1,000 κάθε έτος που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό και δεν ακολουθούσαν καμία από τις συνήθειες.

Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, στο περιοδικό «Breast Cancer Research», η συμμετοχή σε συμπεριφορές υγείας του μαστού ήταν ωφέλιμη για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και ο βαθμός του οφέλους ήταν ο ίδιος για γυναίκες με ή χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού, που εμφανίστηκε σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πηγή: iatronet.gr