Εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρείες σχεδιάζει να εγκαταστήσει το υπουργείο Υγείας στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Στόχος η συγκράτηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και η αποφυγή οριζόντιων περικοπών παροχών ή αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελεγκτικές εταιρείες, που στελεχώνονται από γιατρούς, θα ελέγχουν με βάση πρωτόκολλα θεραπείας εάν είναι απαραίτητες οι εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται στους ασθενείς, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι σχετικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το τεράστιο έλλειμμά του.

Όπως δήλωσε στην Καθημερινή, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, είναι αποφασισμένος και θα προχωρήσει στην ανάθεση του ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, με στόχο να σταματήσει την αιμορραγία του συστήματος, αλλά και να δημιουργήσει την υποδομή για τη συγκράτηση του κόστους υγείας, χωρίς να καταφύγει σε οριζόντιες περικοπές και υποβάθμιση των παροχών.

Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα έχει εκτροχιαστεί στο 1,2 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, ο κλινικός έλεγχος εφαρμόζεται την τελευταία δωδεκαετία από τις ασφαλιστικές εταιρείες με εντυπωσιακά αποτελέσματα, μειώνοντας κατά 24% τις ιατρικές δαπάνες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο