Τα τελευταία είκοσι χρόνια η σχέση ανάμεσα στα καρδιακά προβλήματα και στις ασθένειες των ούλων είναι αντικείμενο αυξημένου ενδιαφέροντος στους ιατρικούς κύκλους. 
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το ειδικευμένο έντυπο British Medical Journal (BMJ ), η ομάδα του Ρίτσαρντ Βατ (University College London) έδειξε ότι ο αριθμός των καθημερινών βουρτσισμάτων των δοντιών έχει επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις στη Σκοτία, σε συνδυασμό με τις καθημερινές τους συνήθειες και παράλληλα πραγματοποίησαν αιμοληψίες για να καθορίσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.
Τα στοιχεία αυτά συνδυάστηκαν με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους θανάτους στη Σκοτία μέχρι το Δεκέμβριο του 2007. Υπήρχαν συνολικά 555 καρδιαγγειακά περιστατικά, εκ των οποίων τα 170 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο, σε μια χρονική περίοδο οκτώ ετών.

Το 62% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι πήγαινε στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες και το 71% δήλωσε ότι βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα. Με αφετηρία ότι οι γνωστοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η κοινωνική τάξη, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό, οι έρευνες έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από δύο φορές την ημέρα είχαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου αυξημένο κατά 70%, σε σύγκριση με εκείνους που τα βούρτσιζαν δύο φορές την ημέρα.
Ο καθηγητής Βατ κατέληξε «Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν και μάλιστα ενισχύουν την υπόθεση μιας σχέσης μεταξύ της στοματικής υγιεινής και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».

Πηγή: telegraph.co.uk