Mία επιπλέον μερίδα γέμιση, ένα μεγαλύτερο κομμάτι βασιλόπιτα, δύο – τρία ποτήρια κρασί παραπάνω… Εορταστικές μικρές «αμαρτίες», που ενώ φαίνονταν αθώες, μας έκαναν «δώρο» μερικά κιλά παραπάνω. Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο 6.000 θερμίδες την ημέρα των Χριστουγέννων! Επιπλέον, κατά την εορταστική περίοδο, καταναλώνονται  500 θερμίδες ανά ημέρα παραπάνω , που μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση του σωματικού βάρους της τάξης των 2.3 κιλών! Φυσικά η λύση δεν είναι να σταματήσουμε το φαγητό τελείως μετά τις γιορτές ούτε να καταφύγουμε σε διάσημες δίαιτες αποτοξίνωσης. Ένα προσεγμένο διαιτολόγιο, που μας παρέχει ενέργεια, καθώς επίσης όλες τις βιταμίνες και φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε, θα μας βοηθήσει να χάσουμε τα κιλά των εορτών με ασφαλή και υγιή τρόπο. Η μέθοδος Eurodiet, μέθοδος διαχείρισης του βάρους με ιατρική παρακολούθηση, εξασφαλίζει την επαρκή διατροφική πρόσληψη και τον πλήρη εφοδιασμό του οργανισμού, χωρίς ελλείψεις ή/και υπέρβαση σε μακροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες ή απαραίτητα λιπαρά οξέα. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Μην ξεχνάτε το πρωινό!

Χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, πρέπει να αποτελείται από άπαχες πρωτεΐνες και να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες! Ένα μπολ με βρώμη ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο, θα μας γεμίσει ενέργεια και ευεξία για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας!

Φρούτα και Λαχανικά!

Κάτι που κατά τη διάρκεια των εορτών όλοι «ξεχνάμε», καθώς τη θέση τους παίρνουν τα νόστιμα συνοδευτικά και τα εορταστικά εδέσματα που δεν αφήνουν «χώρο» στο πιάτο μας για τίποτε άλλο! Εμπλουτίστε τα κυρίως γεύματα με μια πλούσια σαλάτα, και καταναλώστε φρούτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, θα δώσουν το αίσθημα κορεσμού έτσι ώστε να μην φάμε περισσότερο, αλλά επίσης μας γεμίζουν ενέργεια και ευεξία!

Δεν παραλείπουμε γεύματα!

Συνήθως κατά τη διάρκεια των εορτών, οι ώρες αλλά και η συχνότητα που γευματίζουμε δεν είναι σταθερές. Πρωινό το μεσημέρι εφόσον έχουμε ξυπνήσει αργά, μεσημεριανό το απόγευμα, και μετά το ξενύχτι ο φούρνος! Προσπαθήστε να τα βάλετε όλα σε μια σειρά ξανά, φροντίζοντας να μην αφήνετε μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα, έτσι ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που θα σταθεροποιήσουν με τη σειρά τους το αίσθημα της πείνας! Σνακ που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και φυτικές ίνες βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στη διατήρηση του μυϊκού σας ιστού και στη ρύθμιση της όρεξης ανάμεσα στα γεύματα

Γλυκά!

Παν μέτρον άριστον! Το να υποθέσουμε πως δεν θα καταναλώσουμε γλυκά ποτέ ξανά ή τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα είναι ουτοπικό, και σίγουρο πως θα μας οδηγήσει στον ακριβώς αντίθετο δρόμο της υπερκατανάλωσης. Σε περίπτωση που έχουμε ακόμα στο ντουλάπι μας χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση τους βαθμιαία. Ένα μελομακάρονο αντί για τρία την ημέρα, και σταδιακά αντικατάσταση με λίγη μαύρη σοκολάτα. Έτσι, θα ικανοποιήσουμε και τη λαχτάρα μας για γλυκό, αλλά συγχρόνως θα κερδίσουμε όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες της όπως οι πολυφαινόλες, οι φλαβονόλες και οι κατεχίνες, που μεταξύ άλλων μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μακροπρόθεσμα. Καλό θα είναι να καταναλώνουμε το επιδόρπιο μας αμέσως μετά το γεύμα ή ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες έτσι ώστε να γίνεται σταδιακή απορρόφηση των σακχάρων και να μην φάμε περισσότερο από όσο πρέπει!

Αλκοόλ και αναψυκτικά!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θερμίδες δεν έχει μόνο το φαγητό αλλά  και τα αλκοολούχα ποτά. Ένα cocktail μπορεί να φτάσει μέχρι και 800 θερμίδες χωρίς να έχει καμία θρεπτική αξία, ενώ μόλις ένα μικρό κουτάκι αναψυκτικού έχει 140 «ζαχαρωτές» θερμίδες. Προσπαθούμε να μειώσουμε τόσο τη συχνότητα, όσο και την ποσότητα κατανάλωσης και των δύο, αντικαθιστώντας το cocktail με ένα ποτήρι κρασί, και το αναψυκτικό με ζάχαρη με κάποια «light» επιλογή, ή ακόμα καλύτερα νερό!

Πείτε αντίο στον καναπέ!

Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να καθόμαστε στον καναπέ μας ένα κρύο χειμωνιάτικο απόγευμα μετά τη δουλειά, παρακολουθώντας την αγαπημένη μας σειρά, όμως ήρθε η ώρα να γυρίσουμε στο γυμναστήριο! Έστω και 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την προσπάθεια μας να χάσουμε τα περιττά κιλά, αλλά επίσης θα μας γεμίσουν ενέργεια, θα φτιάξουν τη διάθεση και θα «χτίσουν» ένα δυνατό ανοσοποιητικό που θα αντιμετωπίσει τις χειμωνιάτικες ιώσεις! Eurodiet Med T: 801 11 93300 – 210 9373020 Ε: [email protected] www.eurodiet.gr