«Φρένο» έχει πατήσει σήμερα, Πέμπτη (16/3) όλη η χώρα η οποία βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, με τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους δείχνοντας την αγανάκτησή τους για την τραγωδία στα Τέμπη. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η ΕΛ.ΑΣ. όσο ήταν σε εξέλιξη οι πορείες προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας διακόπτοντας την κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστημίου και στην οδό Σταδίου. Λόγω της κινητοποίησης τερματικός σταθμός του Τραμ ήταν η στάση «Λ. Βουλιαγμένης».

Την 24ωρη απεργία προκύρηξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Στιγματίστηκαν με επεισόδια οι κινητοποιήσεις

Ένταση σημειώθηκε στις 13:45 στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν ρίψεις μολότοφ με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με κρότου λάμψης και χρήση χημικών.

Η ένταση ξεκίνησε από το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στο πάνω μέρος της. Ακολούθησε βροχή από μολότοφ και χρήση χημικών από τους αστυνομικούς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών να διαλυθεί.

Φωτογραφίες από τα επεισόδια:

«Ακούστε τις φωνές»

Η ΑΔΕΔΥ έδωσε ραντεβού στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας πραγματοποίησε την ίδια ώρα απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος και το ΠΑΜΕ, πλήθος εργατικών κέντρων, Ομοσπονδίες, σωματεία, μαζικοί φορείς όπως επίσης και φοιτητές μαζί με εκπαιδευτικούς συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια.

«Ακούστε τις φωνές» ήταν το κεντρικό σύνθημα της ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωση της ζητά, μεταξύ άλλων, να αποδοθούν ευθύνες, να ληφθούν μέτρα, να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας καθώς και σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

«Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών» επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στην πορεία του ΠΑΜΕ συμμετείχαν 20.000 άτομα και ακόμη 5.000 τα οποία είχαν δώσει ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν και αυτά προς το Σύνταγμα. Η Αστυνομία προχώρησε σε 6 προσαγωγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Πατησίων και στην Καποδιστρίου.

To ΠΑΜΕ και οι υπόλοιποι, που ξεκίνησαν από τα Προπύλαια, στις 12:00 έφτασαν μπροστά από τη Βουλή και συνέχισαν την πορεία τους για τα γραφεία της Hellenic Train που βρίσκονται στη Λεωφόρου Συγγρού με κεντρικό σύνθημα: «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές».

«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί»

«Για άλλη μια φορά δώσαμε το στίγμα μας, στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», τόνισε έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, όπου ολοκληρώθηκε η διαδήλωση εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε τους μαζικούς εργατικούς λαϊκούς αγώνες», υπογράμμισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους απεργούς.

«Δεν μπορεί όταν γίνεται σεισμός να βρισκόμαστε κάτω από τα συντρίμμια, όταν βρέχει να πλημμυρίζουμε, όταν ξεσπούν πυρκαγιές να καιγόμαστε», τόνισε ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς.

Τέλος, σημείωσε ότι τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού των σωματείων και των φορέων, είναι το συλλαλητήριο που οργανώνουν τη Δευτέρα (20/3) στο Σύνταγμα και τη σύσκεψη στην οποία καλούν την Τετάρτη στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Φωτογραφίες από την πορεία με προορισμό τα γραφεία της Hellenic Train:

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα Προπύλαια…

Ακολουθούν φωτογραφίες από την πλατεία Κλαυθμώνος…

Ακολουθούν φωτογραφίες από την πλατεία Συντάγματος…

«Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην σχετική της ανακοίνωση.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Τα λεωφορεία κινούνται σήμερα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Λόγω στάσης εργασίας σωματείων εργαζομένων, οι Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό και το Τραμ λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Αναλυτικά:

Γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά»:

Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από τους τερματικούς σταθμούς Κηφισιά και Πειραιά στις 14:35.

Γραμμές 2 και 3 του Μετρό: Οι σταθμοί άνοιξαν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

  • από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 14:56
  • από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 14:52
  • από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 14:47
  • από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:54
  • από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31
  • από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:34

Τραμ: Οι πρώτοι συρμοί αναχώρησαν:

  • από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 10:18
  • από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 09:58
  • από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 09:55
  • από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 10:07

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

  • από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 14:42
  • από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 14:22
  • από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 14:07
  • από Ασκ. Βούλας προς Σεφ στις 14:10
  • από Ασκ. Βούλας προς Πικροδάφνη στις 14:31
  • από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 14:19
  • από Αγ. Τριάδα προς 2η Αγ. Κοσμά στις 14:31

Τα τρόλεϊ κινούνται την Πέμπτη από τις 9 το πρωί έως 9 το βράδυ

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ – ΟΣΥ τα τρόλεϊ κινούνται σήμερα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

«Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν πρέπει να ξεχαστεί, οι υπεύθυνοι να πληρώσουν. Απαιτούμε συγκοινωνίες ασφαλείς, σύγχρονες, ποιοτικές με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή» δηλώνουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.