Στην εξονυχιστική έρευνα για την εύρεση των 10 αγνοούμενων έχει επικεντρωθεί αυτή τη στιγμή η επιχείρηση εντός του πλοίου Euroferry Olympia. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν δεν λήξει αυτό το κομμάτι, τα υπόλοιπα σημεία της επιχείρησης, δηλαδή η απάντληση των καυσίμων αλλά και η μεταφορά του πλοίου σε λιμάνι είναι αυτή τη στιγμή με ένα ερωτηματικό του πότε θα ξεκινήσουν. Σε αυτό το κομμάτι όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Πυροσβεστική και του πότε αυτή θα δώσει το πράσινο φως για να δοθούν και αυτές οι εντολές. Όσο για το κομμάτι της έρευνας, εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες.

Όπως μας τόνισαν από την Πυροσβεστική: «Θα ψαχτεί όλο το πλοίο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σε τι ποσοστό έχει σβήσει η φωτιά, γιατί η εξωτερική εικόνα, που αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι ότι η φωτιά έχει πια περιοριστεί σημαντικά, δεν έχει σχέση με την εσωτερική εικόνα και το τι συνεχίζει να κατακαίγεται εντός. Η εξωτερική εικόνα ξεγελάει».

Εκδήλωση πυρκαγιάς σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στην Ερεικούσα

Να σημειωθεί ότι στο πλοίο επιχειρούν 43 πυροσβέστες με τα κλιμάκια να μπαινοβγαίνουν ανάλογα με τις δυνατότητες και με δεδομένο ότι η έκλυση του διοξειδίου είναι πάρα πολύ μεγάλη, οπότε και πυροσβέστες μπαίνουν και βγαίνουν στο πλοίο με αναπνευστήρες.

Όσο για τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο πλοίο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η θερμική κάμερα στο εξωτερικό κομμάτι του καραβιού, δείχνει ότι σε κάποια σημεία η θερμοκρασία φτάνει και τους 300 και τους 400 βαθμούς Κελσίου. Όπως όμως μας είπαν: «Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε ποια είναι η εσωτερική θερμοκρασία. Όσο περνούν οι ημέρες αυτή πέφτει και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επιχειρούμε και περισσότερη ώρα. Η έρευνα δεν εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία αλλά πραγματοποιείται σε όλο το πλοίο. Κάποιος αγνοούμενος μπορεί να υπάρχει σε οποιοδήποτε σημείο του καραβιού».

Όπως λέει στο Newsbeast και ο Γιώργος Γλυκοφρύδης, επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην Κέρκυρα: «Η φωτιά εξωτερικά δείχνει ότι έχει περιοριστεί σε μικροεστίες αλλά οι αναθυμιάσεις είναι πάρα πολύ έντονες. Η εξονυχιστική διερεύνηση του πλοίου πάντως θα χρειαστεί μέρες».

Σύμφωνα με τον κο Γλυκοφρύδη σήμερα έχει φτάσει στο σημείο και η ασφαλιστική της εταιρείας του πλοίου, η οποία θα αναλάβει το θέμα της μεταφοράς του όταν αυτό θα επιτραπεί αλλά και της απορρύπανσης.

«Συνεχίζω να αισιοδοξώ»

Για την τεράστια αγωνία που βιώνει η ίδια και η οικογένειά της μας μίλησε και η Βάνα Μπεκιάρη, σύζυγος του 63 χρονου Νίκου Μπεκιάρη, ο οποίος είναι ένας από τους αγνοούμενους. Η ίδια μας είπε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομα στο Λιμεναρχείο της Κέρκυρας. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι μέσα στο πλοίο βρίσκονται κλιμάκια της ΕΜΑΚ. Σήμερα μας ενημερώνουν διαρκώς για όλα τα νεότερα. Συνεχίζω να αισιοδοξώ, όπως έκανα από την πρώτη στιγμή, αρκεί να μην καθυστερούν άλλο και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν. Καταλαβαίνω ότι οι συνθήκες είναι αντίξοες και πως τα παιδιά της ΕΜΑΚ κάνουν ό τι μπορούν, με μεγάλο δικό τους κίνδυνο. Από πληροφόρηση που έχω μαθαίνω ότι μπαίνουν έρποντας κάτω από τις νταλίκες, γιατί δεν υπάρχει χώρος για να μπορέσουν να περπατήσουν. Το κάνουν με κίνδυνο της ζωής τους, το λέω και το εννοώ. Ο άντρας μου βρισκόταν στο δεύτερο κατάστρωμα στον καταπέλτη όταν του μίλησα τη μέρα που μπήκε στο πλοίο».

Φωτιά σε πλοίο κοντά στην Κέρκυρα

«Να βρεθούν πρώτα οι αγνοούμενοι αλλά να εστιάσουμε και στην αποτροπή της θαλάσσιας μόλυνσης»

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή γύρω από το πλοίο μας μίλησε και ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή το πλοίο έχει μεταφερθεί προς τα βορειοανατολικά, στο ακρωτήριο Αγίας Αικατερίνης- Αγίου Σπυρίδωνα. Το βράδυ το καράβι μεταφέρεται σε πιο στενά σημεία για να μην κινδυνέψει αλλά και για να μη χαθεί η συνθήκη της διερεύνησης του πλοίου για αγνοούμενους. Δίπλα από το καράβι βρίσκονται πυροσβεστικά και ομάδες της ΕΜΑΚ από Αθήνα, Πάτρα και Κέρκυρα.

Εκδήλωση πυρκαγιάς σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στην Ερεικούσα

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος: «Οι καπνοί συνεχίζουν να αναδύονται, ειδικά από το δεύτερο γκαράζ των αυτοκινήτων. Εμείς συμπάσχουμε αυτή τη στιγμή με τις οικογένειες των αγνοουμένων. Είναι εδώ ο γιος ενός Βούλγαρου επιβάτη στο πλοίο, ο οποίος αγνοείται και έχουν έρθει και κανάλια από τη Βουλγαρία για να καλύψουν το γεγονός. Το μόνο που πρέπει να συζητάμε τώρα είναι τι θα γίνει με την εύρεση των αγνοούμενων. Σε δεύτερη φάση όμως πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα ότι δεν θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή και πως αυτό το κομμάτι θα φροντιστεί γρήγορα. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως για την ώρα επικρατεί άπνοια και είναι πολύ καλός ο καιρός».