Στους παράγοντες που οδηγούν σε υψηλό αριθμό θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας, παρά τη μείωση του αριθμού των μολύνσεων, αναφέρθηκε ο συντονιστής διευθυντής Β’ ΜΕΘ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε ξαναδεί τόσο θανατηφόρο ιογενή λοίμωξη».

«Περίπου 7 – 8 ασθενείς μου έχουν καταστροφή του πνεύμονα ασυμβίβαστη με τη ζωή. Ο ιός δεν αστειεύεται», είπε, μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε ότι οι θάνατοι οφείλονται στη μετάλλαξη Delta, η οποία συνεχίζει να σαρώνει τα νοσοκομεία.

«Η Delta δεν αστειεύεται»

«Οι θάνατοι είναι υψηλοί στη χώρα. Είναι σημείο που προσβάλει όλο το σύστημα υγείας και τη χώρα ολόκληρη. Η Delta σαρώνει στα νοσοκομεία, είναι μετάλλαξη που δεν αστειεύεται, έχει δώσει τραγικά αποτελέσματα. Σε άλλες χώρες το έχουν αντιμετωπίσει, δυστυχώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει» ανέφερε ο γιατρός.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, ο υψηλός αριθμός θανάτων οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στη νοσηρότητα του ιού, στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και στις δυνατότητες του συστήματος υγείας.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι νοσούντες φτάνουν αργά στο νοσοκομείο, ενώ και μετά τη νοσηλεία τους δεν λαμβάνουν κατάλληλη φροντίδα, ενώ οι μονάδες του ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένες.

«Δύο χρόνια πασχίζω να πείσω την πολιτεία ότι πρέπει να δει το ΕΣΥ, τις δυνατότητες να τις καλυτερέψει», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.