Στον απόηχο της σύγκρουσης με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, ο Σωτήρης Χατζάκης έχει να αντιμετωπίσει και τους εργαζόμενους της πρώτης κρατικής σκηνής.

Σε δισέλιδη επιστολή του, το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου (ΣΕΕΘ) κατηγορεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού ότι επιμένει να μην αναρτά -όπως έχει δεσμευτεί- τις συμβάσεις των συνεργατών του οργανισμού στη «Διαύγεια».

Ειδικότερα, τα μέλη του Σωματείου μιλούν για «σπατάλες» στο Εθνικό και για «πολιτική διπλών αμοιβών» που δημιουργεί «εργαζόμενους δυο ταχυτήτων» και καλλιεργεί «κλίμα ευνοιοκρατίας». Οι επισημάνσεις τους συνδέονται άμεσα και με τη συνέντευξη Τύπου του κ. Χατζάκη, την περασμένη εβδομάδα, οπότε δόθηκαν στη δημοσιότητα «ορισμένα» οικονομικά στοιχεία. «Δώσατε στοιχεία μόνο για τα έσοδα, ενώ δεν είπατε τίποτα για τα έξοδα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζουν, επίσης, ότι σε ό,τι αφορά την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού, παρά τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χατζάκης προς τον υπουργό (χαρακτηριστικά σημειώνει πως «ο ετήσιος απολογισμός του έργου μου εγκρίθηκε πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου») δεν έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ζήτησε σε προσωπική συνάντησή του με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου την παραίτηση του τελευταίου, προκειμένου να «έρθουν νέοι άνθρωποι στην πρώτη σκηνή της χώρας που θα υλοποιήσουν ένα νέο όραμα». Ο Σωτήρης Χατζάκης αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν είναι αρμόδιος ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού για να τον απομακρύνει από τη θέση του πριν τη λήξη της θητείας του, κάνοντας λόγο για «εκτός νόμου υπουργικές επιθυμίες».