Με μεθοδικότητα, προγραμματισμό αλλά χωρίς καμία χαλάρωση στα ατομικά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού χτίζεται σταδιακά το τείχος ανοσίας του πληθυσμού με «κλειδί» την επίσπευση του μαζικού εμβολιασμού και «εργαλείο» τα self tests, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από σήμερα σε όλους τους πολίτες από 18 έως 30 ετών, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Εν τω μεταξύ, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων συνεχίζεται, καθώς μετά την επανεκκίνηση των θεάτρων και των υπαίθριων συναυλιακών χώρων, σειρά παίρνουν σήμερα τα γυμναστήρια και οι εξωτερικοί χώροι άθλησης με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται η άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση και το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Πρεμιέρα σήμερα για το ψηφιακό πιστοποιητικό

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επενδύει στο ψηφιακό πιστοποιητικό covid, προκειμένου να δοθεί ώθηση στον τουρισμό, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους ταξιδιώτες να κυκλοφορούν με μεγαλύτερη ευελιξία σε όλη την Ευρώπη. Η κυβέρνηση εξέδωσε χθες Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να τεθεί από σήμερα το πράσινο πιστοποιητικό σε πιλοτική εφαρμογή, καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που το παρουσίασε και δήλωσε έτοιμη να χρησιμοποιήσει το «green pass» πριν από την 1η Ιουλίου, οπότε και θα ξεκινήσουν να το χρησιμοποιούν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ. Επισημαίνεται ότι «η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού δεν θίγει ούτε επηρεάζει την εγκυρότητα άλλων βεβαιώσεων εμβολιασμού, υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο ή νόσησης από τον κορονοϊό, ενώ ορισμένα εκκρεμή «τεχνικά και οργανωτικά» ζητήματα θα ρυθμιστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ψηφιακό πιστοποιητικό:«Μαγειρεύονται» τα πρώτα προνόμια σε πλήρως εμβολιασμένους

Εν τω μεταξύ, ήδη βρίσκονται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τα προνόμια που θα δοθούν προσεχώς στους πλήρως εμβολιασμένους, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή τους από την υποχρεωτική διενέργεια των τεστ αυτοδιάγνωσης. Μέχρι σήμερα το μοναδικό προνόμιο που έχει θεσπιστεί για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι ότι μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά επιδεικνύοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αφού όμως έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.

Οι κανόνες λειτουργίας των γυμναστηρίων

Με τη χρήση μάσκας, ανοικτά κλιματιστικά και self test θα ανοίξουν σήμερα τα γυμναστήρια όλης της χώρας. Οι ασκούμενοι, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης, πρέπει να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα, είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2. Ωστόσο, θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας και ειδικά για τις περιπτώσεις που τηρείται απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους. Ο κλιματισμός θα λειτουργεί κανονικά στα γυμναστήρια, αρκεί να είναι ανοικτή μια πόρτα ή ένα παράθυρο, προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας. Επίσης, θα επιτρέπεται ένας αθλούμενος ανά 10 τ.μ., ενώ επίσης οι υπάλληλοι των γυμναστηρίων θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε ένα self test ανά εβδομάδα.

Δωρεάν από σήμερα self test για τις ηλικίες 18-30

Ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self tests διευρύνεται, περιλαμβάνοντας πλέον και όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετών. Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ -δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες.

Έτσι, αυτή την εβδομάδα, από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, 2 self tests από τα φαρμακεία:

  • οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων
  • Όσοι πολίτες είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.