Περισσότερο από τις άλλες χρονιές θα διαρκέσει φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία καθώς, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, οι σχετικές δράσεις ξεκίνησαν σήμερα, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Η κυριότερη απειλή, πέρα από την όχληση, είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου και για το σκοπό αυτό οι προσπάθειες εστιάζονται στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν μολυσμένων κουνουπιών και τον περιορισμό των εστιών.

Οι πρώτες δράσεις αφορούν σε δειγματοληψίες προνυμφών στα υγροτοπικά συστήματα καθώς και στο περιαστικό και αστικό σύστημα των οικισμών της Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τις δειγματοληψίες αυτές συλλέγονται στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη και τον πληθυσμό των κουνουπιών ανά περιοχή προκειμένου να προγραμματίζονται οι κυρίως εργασίες καταπολέμησης δίνοντας προτεραιότητα όπου απαιτείται, προκειμένου να μειώνεται η όχληση αλλά κυρίως ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών που οφείλονται στα κουνούπια.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι μετά από τις προνυμφοκτονίες θα ακολουθήσουν και οι ακμαιοκτονίες, ενώ ήδη από πέρσι ενεργό και ουσιαστικό ρόλο έχουν λάβει και οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας σημείωσε ότι η επιτυχία του προγράμματος αποκτά βαρύνουσα σημασία την τρέχουσα περίοδο που η δημόσια υγεία πλήττεται από τις πρωτόγνωρες και συνεχιζόμενες επιπτώσεις του κορονοϊού.

Παράλληλα η Περιφέρεια απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συνδράμουν το έργο της Περιφέρειας, τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια και αποφεύγοντας τη δημιουργία εστιών στάσιμου νερού στις ιδιοκτησίες τους, όπου κυρίως εμφανίζονται οι πληθυσμοί κουνουπιών του αστικού περιβάλλοντος που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου και άλλες ασθένειες.