Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και τα μέτρα που πάρθηκαν για την αποφυγή της εξάπλωσής της μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη (31/3) ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

«Τα μέτρα που τηρούνται από το 80% του πληθυσμού έχουν αποδώσει όσο μπορούσαν να αποδώσουν, ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης» τόνισε στο Mega.

«Τα μέτρα τώρα δεν έχουν τη δυνατότητα να περιστείλουν την πανδημία. Πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα των μέτρων», είπε.

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι το κύμα της πανδημίας που διανύουμε τώρα, δεν έχει μεγαλύτερη δυναμική από του φθινοπώρου, επομένως «αν κινηθούμε πολύ καλά με πάρα πολλά τεστ και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα ενδεχομένως και να κάνουμε καλό».

«Μια πανδημία που εξελίσσεται ανισόχρονα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με οριζόντια μέτρα» δήλωσε και πρόσθεσε και πως τώρα δε γίνεται λόγος για χαλάρωση, αλλά για εγρήγορση.

Αυτό που πρότεινε είναι το άνοιγμα δραστηριοτήτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επιδημιολογικό φορτίο, ενώ για τα σχολεία υποστήριξε την υιοθεσία μια υβριδικής λειτουργίας που θα συμπληρώνεται με την τηλεκπαίδευση.

«Να ανοίξουμε κομμάτια της οικονομίας και της κοινωνίας που είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η ζωή μας με τεστ και υγειονομικά πρωτόκολλα», σημείωσε ο Νίκος Τζανάκης.