Για την μετάλλαξη του κορονοϊού, την πορεία της πανδημίας αλλά και τους εμβολιασμούς μίλησαν σε τηλεοπτική τους συνέντευξη την Παρασκευή (5/3) οι γιατροί Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και Ιωάννα Παυλοπούλου.

«Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος» επεσήμανε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. 

«Σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται τήρηση των μέτρων, σωστή και καθολική χρήση της μάσκας, οι επόμενες ήμερες η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις. ταχύτερη μετάδοση λόγω των μεταλλάξεων. Θα είναι το τελευταίο που θα αναστραφεί αυτό» επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και συμπλήρωσε πως πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα.

Για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ και η Ιωάννα Παυλοπούλου μέλος της επιτροπής Ειδικών και λοιμωξιολόγος η οποία ξεκαθάρισε ότι «οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να νομίζουν ότι είναι απρόσβλητοι από τον κορονοϊό».

«Δεν πρέπει να ξεθαρρεύουμε, ούτε οι εμβολιασμένοι… Πρέπει να τηρούν τα μέτρα κι αυτοί μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Όταν ένας εμβολιασμένος βρίσκεται σε κοινότητα που κυκλοφορεί υψηλό ιικό φορτίο μειώνεται και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού του ιδίου» εξήγησε η καθηγήτρια. 

Εστιάζοντας στο εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε ότι «εξετάζουμε σοβαρά τον εμβολιασμό και στους άνω των 65, έχουμε αρκετά αισιόδοξα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότερα του εμβολίου και στις μεγαλύτερες ηλικίες».

«Περί τα τέλη της άνοιξης πιστεύω ότι μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένο κυρίως όσοι έχουν ευαλωτότητα λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος. Αρχές του καλοκαιριού θα είμαστε αρκετά καλύτερα και από πλευράς κάλυψης και από πλευράς δόσεων εμβολίων» υπογράμμισε η γιατρός. 

TAGS