Λίγη ώρα πριν ανακοινωθούν νέα, πιο σκληρά μέτρα με στόχο να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων (2.353 χθες 02.03) ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος αναφέρθηκε στους τρεις παράγοντες που μας έφεραν ως εδώ.

«Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων για το πώς φτάσαμε εδώ. Το ένα είναι η κόπωση όλων μας μετά από ένα χρόνο πανδημίας, το δεύτερο είναι ο καιρός, και το τρίτο είναι οι μεταλλάξεις. Αυτά έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι εφεδρείες των νοσοκομείων είναι πολύ περιορισμένες, γίνονται προσπάθειες να ανοιχτούν νέες κλίνες ΜΕΘ και εντός της ημέρας. Θετικό είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι ικανοποιητικός και αυξανόμενος. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι των 60 και άνω», είπε στο MEGA.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό από πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα και αν αυτό θα γίνει πριν την Τσικνοπέμπτη ή την Καθαρά Δευτέρα.

«Σε κάθε επετειακή εκδήλωση ή περίοδο, την ώρα που μεγαλώνει και η μέρα, και ο καιρός είναι καλύτερος, υπάρχει συγχρωτισμός τις μεσημεριανές ώρες μέχρι το lockdown. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος. Το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι στα όριά του, με μεγάλη προσπάθεια και μεγάλο αριθμό εφημεριών. Ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα, και αυτό γίνεται επί μήνες» είπε.

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

«Δεν γνωρίζω ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αγορά, αν θα είναι στοχευμένα μέτρα, ή με ενισχυμένο lockdown. Φαίνεται δύσκολο και το άνοιγμα των σχολείων, σαφώς πρέπει να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, και ιδιαίτερα στις νοσηλείες» ανέφερε.

TAGS