Σε ένα ακόμη δύσκολο σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία καλείται να αποφασίσει ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό μοντέλο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, τη στιγμή που ο κορονοϊός δείχνει και πάλι τα δόντια του, προκαλώντας «έμφραγμα» στις ΜΕΘ, κυρίως της Αττικής και υπερμεταδότες μεταλλάξεων που αποτελούν «βόμβα» εντείνοντας την έξαρση των κρουσμάτων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, με συνεχείς συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών, καθώς κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι το τρίτο lockdown δεν απέφερε τα απαιτούμενα αποτελέσματα και απαιτείται επαναπροσέγγιση των μέτρων, με το καθολικό lockdown να βρίσκεται ενεργά στο τραπέζι με το σκεπτικό ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι δικλείδες ασφαλείας για να μην υπάρχει πρόσφορο έδαφος διασποράς του φονικού ιού.

Η εισήγηση Τσιόδρα

Κρίσιμη για τη λήψη αποφάσεων ήταν η εισήγηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στον πρωθυπουργό, καθώς του παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα, εξηγώντας ότι απαιτείται άμεσα η λήψη πιο σκληρών μέτρων για να μπει φρένο στην καλπάζουσα πορεία του κορονοϊού και να ανασάνουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν… φρακάρει.    

Οι διαφωνίες των λοιμωξιολόγων

Με διευρυμένη σύνθεση συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, για να καταλήξει στην εισήγηση που θα κάνει στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Πάντως, ήδη έχει αποτυπωθεί διαφωνία μεταξύ των μελών της επιτροπής, δεδομένου ότι άλλοι εισηγούνται τη λήψη σκληρότερων μέτρων και καθολικό πανελλαδικό lockdown τύπου Μαρτίου 2020 και άλλοι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται «έξυπνες» κινήσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις σε υφιστάμενα μέτρα που δεν απέδωσαν τα επιδιωκώμενα αποτελέσματα.

Ήδη στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

  • Γενικευμένη απαγόρευση, δηλαδή μετακίνηση για επίσκεψη σε γιατρό, φαρμακείο, σούπερ μάρκετ και άθληση μόνο εντός του δήμου, δηλαδή χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου. Συνεπώς, δεν θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και  οι πολίτες θα βγαίνουν από το σπίτι, μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Και αυτό γιατί οι εικόνες συνωστισμού στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, αλλά και σε πάρκα της περιφέρειας έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.
  • Αλλαγή ωραρίου στην βραδινή απαγόρευση τα Σαββατοκύριακα. Αυτό σημαίνει ότι αντί για τις 18.00, θα ισχύει από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, όπως τις καθημερινές.  
  • Λειτουργία του Δημοσίου αυστηρά με το απαραίτητο προσωπικό και συναλλαγές μόνο με ραντεβού και ενίσχυση της υποχρεωτικής τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.   

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν τα νέα μέτρα διαρκέσουν δύο ή τρεις εβδομάδες θα αποδώσουν, δηλαδή θα μειωθούν τα κρούσματα και θα αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%.  

«Εάν λυγίσουμε, τελειώσαμε»

«Βρισκόμαστε στην οξεία φάση του 3ου κύματος της πανδημίας. Στα τέλη Μαρτίου θα ξεθυμάνει αυτό. Απαιτείται αυστηροποίηση των μέτρων μέχρι τις 15 Μαρτίου για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Εάν λυγίσουμε, τελειώσαμε» δήλωσε στο newsbeast.gr ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και συντονιστής τομεάρχης εντατικής, Νίκος Καπραβέλος. 

Σε δραματικούς τόνους μίλησε και ο Διευθυντής, Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», Γιώργος Ζωγράφος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η μάχη είναι η πιο κουραστική μάχη που έχουν δώσει οι υγειονομικοί μετά τον πόλεμο».  

«Πως ξύπνησα δεν ξέρω…», «Δύσκολο να βγει η εφημερία…», «έχω άρνηση..», «γεράσαμε…» αυτά είναι μερικά μόνο από τα λόγια για γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, εδώ και ένα χρόνο και καλούνται κάθε ημέρα να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις των εφημεριών.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων για το 2010

Χθες το απόγευμα (02.03) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμό-ρεκόρ για το 2021, αλλά και 422 διασωληνωμένους σε κλίνες ΜΕΘ. 

Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης στην Αττική είναι το γεγονός πως μόνο στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας καταγράφονται 1.159 κρούσματα. Από αυτά, 318 εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας και 202 στον Πειραιά, ενώ τριψήφιος αριθμός μολύνσεων σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο και στα βόρεια και δυτικά προάστια των Αθηνών.

Πάντως, καθοριστικός παράγοντας για τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις είναι η αντοχή που δύναται να επιδείξει το ΕΣΎ, ενώ επιπλέον μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 18.00 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.