Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για τα κρούσματα, μία μέρα μετά τα Θεοφάνια, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε και επισήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανίων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.

Ο κ. Δερμιτζάκης από τις χθεσινές εικόνες με την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες.

«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία» είπε.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά δεν είναι θέμα πίστης.

«Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη» τόνισε, αναφέροντας πως δεν θα μπει σε αναλύσεις επί αριθμού κρουσμάτων, αλλά θα πει κάτι πάρα πολύ απλό.

«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω. Με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.