Η έκρυθμη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη λόγω της «εκτόξευσης» των κρουσμάτων και της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων αναγκάζει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να καταρτίζουν έκτακτα σχέδια για την διακομιδή των ασθενών, σε νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπάρχει ένας σχεδιασμός για μεταφορά μεγάλου αριθμού ασθενών με τρένα και για το λόγο αυτό έχει μελετηθεί η διαμόρφωση βαγονιών-«ασθενοφόρων», προκειμένου με ειδικές προδιαγραφές να μπορούν να υποστηρίξουν ασθενείς σε σοβαρή αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση, διότι στους βαρέως πάσχοντες υπάρχει κυκλοφοριακή αστάθεια. «Υπάρχει σχεδιασμός. Δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμη. Δεν είναι οριστικό. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί απαραίτητα το πλάνο αυτό», αναφέρουν πηγές από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τονίζοντας ότι η εταιρία έχει περάσει σε μία νέα εποχή.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου και ο Διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος βρίσκονται σε πυρετώδεις συσκέψεις, προκειμένου να καταρτιστεί το εν λόγω σχέδιο λεπτομερώς και σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη για να υλοποιηθεί να έχουν προβλεφθεί όλες οι λεπτομέρειες, προκειμένου να είναι ασφαλής η διακομιδή των ασθενών.

Έτοιμοι για αεροδιακομιδές

Σε απόλυτη ετοιμότητα για να πραγματοποιήσει ανά πάσα στιγμή αεροδιακομιδές ασθενών COVID-19 από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων περιοχών είναι το ΕΚΑΒ, όπως δηλώνει ο πρόεδρός του, Νίκος Παπαευσταθίου, σημειώνοντας επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη τύπου C-130 ενώ οι ασθενείς θα μεταφέρονται μέσα σε ειδική κάψουλα.

Μονάδα Covid και στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναπτύσσει την κινητή υγειονομική μονάδα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει δυνατότητα 50 κλινών νοσηλείας για τον κορονοϊό, ενώ διαθέτει ακτινολογικό εργαστήριο με σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των περιστατικών.

Παράλληλα, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο διαθέτει κλίνες νοσηλείας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον κορονοϊό στηρίζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ εκεί φιλοξενείται και η νευροχειρουργική και  προπαιδευτική χειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ.