Με ειδικές συνθήκες λόγω κορoνοϊού και χωρίς μαθητικές παρελάσεις θα εορταστεί φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στα δημοτικά σχολεία.

Με νέα εγκύκλιο που υπογράφεται από την υφυπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρεται ότι παρά το δυσμενές κλίμα, στα δημοτικά σχολεία θα γίνουν κανονικά εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 80 ετών από το «Όχι» που είπε ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς και ο ελληνικός λαός προς τους Ιταλούς.

Όπως τονίζεται, «στα δημοτικά σχολεία θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου» σύμφωνα με το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα, ενώ «σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνουν εκδηλώσεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 και θα πραγματοποιηθούν εντός του κάθε τμήματος» διευκρινίζοντας ότι «οι εν λόγω εκδηλώσεις θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο ωρών».

Επίσης, «η παράδοση της σημαίας από τον διεθυντή/ντρια των δημοτικών σχολείων στον/στη σημαιοφόρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας».

Διευκρινίζεται ότι «οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές», ενώ με ευθύνη του διευθυντή/ντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.

Τέλος, μπορεί να μην πραγματοποιηθούν μαθητικές παρελάσεις, αλλά όσον αφορά «την εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών σε εορταστικές εκδηλώσεις (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, κ.α.) θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19».

Ολόκληρη η εγκύκλιος εδώ: