Για την έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (12/10) η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού ενώ παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό της για την έρευνα που δείχνει ότι οι μισοί Έλληνες δεν φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

«Επειδή το τελευταίο δεκαπενθήμερο αυξάνονται τα κρούσματα περιμένουμε να δούμε και περισσότερους ίσως διασωληνωμένους και νεκρούς που πραγματικά είναι επώδυνο» είπε και τόνισε:

«Από την άλλη μεριά να μην ξεχνάμε ότι σε σχέση με μερικές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες είμαστε σε καλύτερη εικόνα αλλά χρειάζεται έντονη προσπάθεια και σε προσωπικό επίπεδο και σε κεντρικό πολιτειακό επίπεδο για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση».

Εξήγησε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προσωπικά μας αντικείμενα όπως το κινητό τα οποία δεν πρέπει να ανταλλάζουμε και οφείλουμε να τα απολυμαίνουμε συχνά. Όπως τόνισε πρέπει να προσέχουμε πολύ τα χαρτονομίσματα γιατί ο ιός στις χάρτινες επιφάνειες ζει περισσότερο.

«Οι γονείς μας και άνθρωποι της δικής μας γενιάς ξέραμε πως η φυματίωση μεταδίδονταν με αυτόν τον τρόπο και προσέχαμε» δήλωσε.

Μιλώντας για όσους τάσσονται κατά του εμβολίου για τον κορονοϊό η Αθηνά Λινού είπε:

«Μας προβληματίζει η συμπεριφορά που έχει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αλλά και η στάση γενικότερα κατά των εμβολίων. Υπάρχει ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Πρέπει να αρχίσουν καμπάνιες».

Τέλος εξέφρασε την άποψη πως το επόμενο διάστημα θα είναι ήπια η αύξηση των κρουσμάτων και εξήγησε πως είναι πολύ σημαντικός ο αερισμός των χώρων.