Την εκτίμηση πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια επικίνδυνη φάση όσον αφορά την εξέλιξη του κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος

Όπως τόνισε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, «αυτήν τη στιγμή είμαστε σε μια σημαντική αύξηση, στα επίπεδα του Μαρτίου και του Απριλίου», αλλά «τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται και στο γεγονός ότι γίνονται τριπλάσια τεστ».

«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν “κόκκινες” γραμμές», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Όπως εξήγησε, «αν συνεχίσουμε έτσι, ο δείκτης R θα φτάσει το 1». Και πρόσθεσε: «Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης, στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις», επεσήμανε.

Στη συνέχεια ο κ. Γώγος είπε πως δεν φτάνει μόνο το μέτρο της μάσκας. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων. Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας».

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σαν να κλεινόμαστε σπίτια μας», επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο καθηγητής.

Όπως ανέφερε, αυτό που τον προβληματίζει, είναι η χαλάρωση των νέων που είναι ασυμπτωματικοί φορείς, καθώς μεταδίδουν το ιό. «Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή στην πανδημία ότι είναι κεντρικός μοχλός στη διαχείριση. Έρχεται ο χειμώνας. Οτιδήποτε συμβεί αυτήν τη στιγμή, θα το βρούμε μπροστά μας».

Για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε ότι επιθυμία όλων είναι να λειτουργήσουν πλήρως. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην περίπτωση που συνεχιστεί η αυξητική τάση. «Μπορεί να χρειαστεί η μάσκες να γίνουν υποχρεωτικές και στα σχολεία ή να λειτουργούν με δύο τμήματα και αραίωση των τάξεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.