Τα προσωπικά δεδομένα στα social media και η παραβίασή τους έρχονται εκ νέου στη δημοσιότητα, με μία υπόθεση αγωγής που άσκησε οδηγός σε βάρος γυναίκας η οποία τον απαθανάτισε να έχει παρκάρει παράνομα το αυτοκίνητό του σε θέση ΑμεΑ και ανάρτησε τη φωτογραφία στο Facebook.

Για το θέμα μίλησε ο συνήγορος υπεράσπισης της γυναίκας Βασίλης Σωτηρόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8.

«Η πελάτισσά μου διαπίστωσε ότι ένας κύριος είχε παρκάρει το όχημά του σε χώρο που αφορά ΑμεΑ και αφού του είπε ότι πρέπει να το μεταφέρεις και εκείνος διαφώνησε, τον έβγαλε μία φωτογραφία, την ανάρτησε στο Facebook, είχε 19.000 αντιδράσεις και 19.000 κοινοποιήσεις. Μετά, ο συγκεκριμένος κύριος της έκανε αγωγή ζητώντας της 70.000 ευρώ» τόνισε ο συνήγορος.

Ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε και στο πού σταματάει το δικαίωμα ανάρτησης προσωπικών στοιχείων ενός ατόμου στα social media αλλά και ποιες είναι οι εξαιρέσεις.

«Η ενστικτώδης απάντηση ενός δικηγόρου είναι ότι δεν έχεις δικαίωμα να ανεβάζεις τη φωτογραφία κανενός αλλά υπάρχει ένας πολύ σημαντικός αντίλογος που συμπίπτει με τις συνθήκες του αδικήματος. Εάν λοιπόν αισθάνεσαι ότι έχεις απειληθεί, εάν δεν υπάρχουν αστυνομικές Αρχές που μπορούν επί τόπου να επέμβουν, βλέπεις ότι επιμένει αυτός και δεν κρύβεται, τότε σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το δικαίωμα στην κοινωνική κριτική και την καταγγελία ενός τέτοιου περιστατικού».

Παράλληλα, ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε ότι «στην Ιρλανδία που τέθηκε το ίδιο θέμα, ο επίτροπος προσωπικών δεδομένων απάντησε όχι, δεν είναι προσωπικά δεδομένα όταν έχει σταθμεύσει ο άλλος παράνομα. Αν όμως το κάνετε, μπορεί να δυσκολέψετε το έργο της Αρχής. Τα ίδια τα προσωπικά δεδομένα στον καινούριο νόμο λένε ότι για σκοπούς γενικότερων δημοσίων ζητημάτων, υποχωρεί το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα».

«Στην περίπτωση μας η κυρία έχει μεταφέρει όλο τον διάλογο μεταξύ τους και εκείνος δεν έχει απαντήσει. Το μόνο που έχει κάνει είναι να φέρει μία αγωγή αποζημίωσης. Ο οδηγός αναφέρει μάλιστα ότι δεν μετακίνησε το αυτοκίνητό του και στην ίδια την αγωγή λέει ότι: “Εγώ ενέμεινα και άφησα το αυτοκίνητό μου εκεί”. Δηλαδή έχουμε ομολογία».

Μάλιστα ο δικηγόρος της γυναίκας ανέφερε και ποια ήταν η απάντηση του οδηγού όταν εκείνη του επεσήμανε ότι έχει παρκάρει σε θέση ΑμεΑ.

«”Τι σε νοιάζει εσένα” της είπε» ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.