ΓΣΕΒΕΕ: Θετική η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας

«Αναμένουμε από το υπουργείο Εργασίας να επιληφθεί και των υπόλοιπων εκκρεμών ζητημάτων»


ΕΛΛΑΔΑ
15:06
09/08/2019
ΓΣΕΒΕΕ: Θετική η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας
31
loading

Θετική είναι η αξιολόγηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών- Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) για την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά, τονίζοντας ότι «μια σειρά εργασιακών ρυθμίσεων που συντελέστηκαν κυρίως την τελευταία διετία, δημιουργούσαν επιπρόσθετο και δυσβάστακτο γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος συμμόρφωσης, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν την δυνατότητα να διατηρούν οργανωμένα λογιστήρια και νομικά τμήματα, χωρίς μάλιστα να προσδίδουν ένα καλύτερο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων».

Ως τέτοιες ρυθμίσεις η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ:

α) την Ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων, β) τον Βάσιμο λόγο απόλυσης, γ) την Καταχώρηση της ετήσιας κανονικής άδειας στο ΠΣ Εργάνη, δ) την Αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, την Αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και το άρθρο 46 του Ν. 4387/2016 περί Αντικειμενικού συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού εισφορών.

«Η ΓΣΕΒΕΕ αλλά και οι υπόλοιποι εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι έχουν τεκμηριώσει επαρκώς τόσο τα περιττά εμπόδια που δημιουργούν οι εν λόγω διατάξεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση, όσο και νομικά όπου έχει επισημανθεί ότι το ελληνικό δίκαιο προστασίας των εργαζομένων ήταν και χωρίς τις διατάξεις αυτές πλήρες και τυπικά και ουσιαστικά», τονίζει η Συνομοσπονδία και προσθέτει:

«Σημειώνουμε ότι το ελληνικό δίκαιο αποτελείται από ένα πυκνό πλέγμα διατάξεων εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας που καλύπτει όλες τις πιθανές παραβάσεις και προβλέπει σχετικές κυρώσεις. Εκείνο συνεπώς που απαιτείται δεν είναι η προσθήκη ρυθμίσεων που το μόνο που τροφοδοτούν είναι την ελληνική γραφειοκρατία και αυξάνουν αναίτια το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, αλλά κωδικοποίηση της νομοθεσίας, απλοποίηση των διαδικασιών συμμόρφωσης, αποτελεσματικός έλεγχος και εξορθολογισμός των προστίμων όπου χρειάζεται.

Με βάση τα παραπάνω η τροπολογία του υπουργού Εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση, στο ψηφισθέν νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», με την οποία επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς για τον Βάσιμο λόγο απόλυσης, την Ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων και την Αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, αξιολογείται ως θετική από την ΓΣΕΒΕΕ.

Αναμένουμε από το υπουργείο Εργασίας να επιληφθεί και των υπόλοιπων εκκρεμών ζητημάτων που τελικά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά προσπαθούν να επιλύσουν.

Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε πως πάγια και διαχρονική θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η ανάγκη για ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και στο μέτρο του δυνατού και η επίτευξη συναίνεσης, πριν την υιοθέτηση ρυθμίσεων που έχουν αντίκτυπο τόσο στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και στην αγορά εργασίας, κάτι που δεν έγινε πριν την εισαγωγή και την θεσμοθέτηση των εν λόγω ρυθμίσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

31
σχόλια
 1. avatar Άννα A

  Ο κόσμος το έχει τούμπανο και οι συριζαίοι [...] κρυφό καμάρι.

 2. avatar . criskalts

  Πλέον κανένας αρχαιολόγος, μηχανικός, συντηρητής, αρχιτέκτονας ή οποιοσδήποτε εργαζόμενος στο ΥΠΠΟΑ δεν θα ανακοινώνει τίποτα, εάν δεν πάρει πράσινο φως από τη δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα. Ακόμη και οι αναρτήσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς στο facebook.
  Πολύ γρήγορα θα επεκταθεί η λογοκρισία και σε άλλα υπουργεία της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  1. avatar εβαλες κοπι παστε παλι….ολο ιδια παραμυθια…..

   πολακης εισαι και αναμασας ολο τα ιδια...τα παραμυθια τελος....κανεις δε σας δινει σημασια

 3. avatar Θυμιος

  Μη μαλώνετε ρε παιδιά για τίνος το κόμμα τα κάνει καλύτερα... κοιτάξτε τις δουλειές και το συμφέρον σας!Κάθε νόμος που προστατεύει τον εργαζόμενο δεν είναι ούτε τυχαίος ούτε άχρηστος ούτε μπορεί ο εργαζόμενος να κάνει τίποτα σε αυτή τη ζούγκλα που επικρατεί...δεν είναι όλοι τεμπέληδες χαραμοφάηδες η συνδικαλιστές ..όσοι δουλεύουν σε εργοστάσια καταλαβαίνουν!Κακά τα ψέματα κανένας μα κανένας εργοδότης στην Ελλάδα δεν έχει σωστά δηλωμένο το πρωσοπικο με τη σωστή ειδικότητα με τις σωστές αποδοχές τα σωστά ωράρια κτλ....δεν γκρινιάζω και δεν με νοιάζει σκύβω το κεφάλι δουλεύω και δεν περιμένω κανένα επίδομα να ζήσω ούτε κανένα Μεσιά...αλλά να σκεφτούμε και τα νέα παιδιά που τα σπουδάζουμε τα στέλνουμε 10αωρα για δουλειά για 450....και εμείς εδώ βρίζουμε ο ένας τον άλλο για να υποστηρίξουμε τον Τσίπρα η τον Κυριάκο ΕΛΕΟΣ!

 4. avatar Σε προειδοποίησαν αλλά εσύ έβλεπες βοθροκάναλο

  Το κωμικοτραγικό είναι ότι οι βλάκες που υποστηρίζουν τα μέτρα του Κούλη, είναι τα φτωχοτρόλ που θα τα νοιώσουν πρώτοι στο σβέρκο τους.

  1. avatar papmi

   ε προειδοποίησαν αλλά εσύ έβλεπες βοθροκάναλο, μάθε να καταπίνεις γρήγορα. Έχεις πολλή δουλειά για 4 χρόνια. Θα καταπίνεις πάρα πολλά. Υπομονή και κουράγιο σου εύχομαι.

 5. avatar Kabamaru Igano

  Γιατί το πάτε γύρω γύρω;;; καταθέστε ένα νόμο ότι πρέπει να δουλεύουμε όλη μέρα και να πληρωνόμαστε οπότε έχει κέφια το αφεντικό... Αφού αυτο θέλετε...

  1. avatar papmi

   Kabamaru Igano, εννοείς αυτό που γινόταν και γίνεται μέχρι τώρα!!!

 6. avatar Μπραβο σας

  Ισοπεδωστε τα πάντα κόψτε άδειες καντε εφταημερα καταργηστε αργίες Κάντε το ωράριο 12ωρο και κάθε πρωί 2 βουρβουλιες για να βάλουμε μυαλό.

  1. avatar Μπραβο σας

   Σιγά ρε γκασμα την προπαγάνδα σας ανόητοι επιδοματουχοι άεργοι

   1. avatar Μπραβο σας

    πιθηκανθρωπε του κουλη

    1. avatar […] και συριζομπουνταλας εισαι εσυ

     σαχλες πολλες αλεθεις.....

 7. avatar Χαχαχα χάχαχα

  Όλοι λένε τα καλύτερα και οι συριζοτρολλες πονάνε δημόσιος. Μια υπέροχη μέρα ήρθε.

  1. avatar Χαχαχα χάχαχα

   πανε να ραφτεις για το παρτυ στο Βολταιρο ....στην εκπομπη της Εθνικη μας Μοδιστρας Μαρεβα Γκραμποφσκι που εχει εκπομπη στην ΕΡΤ .....

   1. avatar papmi

    Θα το συνηθίσεις και θα σου περάσει. Χρειάζεσαι λίγο χρονο. γιατί όπως ξέρεις, ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα.

   2. avatar Χαχαχα χάχαχα

    Την ειδα πληρωνουμε την εν διασταση του Κουλη στην ΕΡΤ ου να μου χαθειτε ζωα δεξιοι μιλουσατε για την ΕΡΤ καθαρματα δεξιοι τωρα κουβεντα

 8. avatar ΠΑΛΛΑΣ

  Η καταργηση εργασιακων δικαιωματων στον ιδιωτικο τομεα ειναι ενα χαστουκι στην μεσαια ταξη απο τον Σουλτανο Κουλη, σε λιγο θα νιωσει η μεσαι ταξη και το φτυσιμο στα μουτρα απο την ΝΔ , Με τις υγειες σας!

  1. avatar ΠΑΛΛΑΣ

   θα το χαρω το αξιζει το φτυσιμο ο δεξιος

 9. avatar Για ΓΣΕΒΕΕ

  Σιγα μην δεν ηταν για σας θετικη η τροπολογια.Και οσον αφορα την προστασια των εργαζομενων που επικαλεισθε οτι ισχυει και τωρα αλλιως θα ηταν να εχει ο εργαζομενος ενα επισημο χαρτι που να αναγραφει αναλυτικα τον λογο απολυσης του ωστε να μπορει να κινηθει νομικα και με σωστη τεκμηριωση και αλλιως θα ειναι μετα την τροπολογια που υποβληθηκε οπου ο εργαζομενος στην ουσια δεν μπορει να αποδειξει χωρις επισημο εγγραφο την αιτιολογια της απολυσης του και αν παει να κανει καταγγελια η να ασκησει αγωγη κατα του εργοδοτη που να μην ειναι σαφης και σωστα τεκμηριωμενη τοτε σε μεγαλο αριθμο περιπτωσεων ο αρμοδιος εισαγγελεας απορριπτει την αγωγη ως αοριστη.

 10. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  ξεπουλησε ο κουλης. επιστροφη στην κανονικοτητα που μας εφερε τα μνημονια...

 11. avatar iojik

  Κάτι είναι και αυτό, αλλά υπάρχει πολλή γραφειοκρατία ακόμα.

 12. avatar κουλης

  ευγε, δωρο σιδερενια μπαλα μαζι με αλυσιδα

 13. avatar Μ59

  Εργαζόμενοι κολήγοι ....το πάγιο αίτημα των εργοδοτών...για να έρθει η ανάπτυξη....στην πλάτη των απροστάτευτων ψυχών.....
  Που είσαι μεγάλε Ιωσήφ.....

 14. avatar Μστ

  Ότι είναι θετικό για τους εργοδότες, είναι αρνητικό για τους εργαζόμενους...πλέον οι εργοδότες μπορούν να απολύουν χωρίς λόγο, την κανονική άδεια δε θα την δηλώνουν ηλεκτρονικά στο εργάνη (οπότε τέρμα άδεια πληρωμένη), αν πας σε εργατική διαφορά με τον εργοδότη ΞΕΧΑΣΤΟ....και έρχονται και χειρότερα.!!

 15. avatar Gamdalf

  Εργασιακό παράδεισο θα ζήσουμε από δω και μπρος!

  1. avatar Social Distortion.

   Εννοείται. Θα εργάζεσαι και θα πληρώνεσαι.
   Ή θα κάνεις πορείες και θα παίρνεις επιδόματα περιμένοντας την ταξική επανάσταση των προλετάριων του 1917.

   1. avatar @social(μπαρουφας)

    φιλαρακι σου βαλανε 5 χερακια πράσινα και την εχεις δει παντογνωστης

   2. avatar Άντε καλά

    Αλλα λογια να αγαπιόμαστε εξυπνάκια.
    Οι εργοδότες ευχαριστούν το κομμα σου και τον Μιζοτακη που κατήργησε την προστασία των εργαζομένων.
    #ξεφτίλα

   3. avatar Kabamaru Igano

    Ρε φίλε... Πραγματικά... Ακόμα εφιάλτες από το 1917 βλέπεις;;; έχεις δουλέψει καθόλου στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια;;; απληρωτες υπερωρίες; μαύρη εργασία; απειλές; μπραβοι στα atm για να πάρουν πισω δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων;;; Μάθατε όλοι οι δήθεν φιλελε να το παίζετε αυτοδημιουργητοι ενω έχετε ροκανισει χρόνια κρατικό χρήμα... Δε το χεις δει τι θα πει μεροκάματο ούτε με κιάλια....

    1. avatar Social Distortion.

     Δεν εχεις ιδέα. Έμαθες και το φιλελε ρε άτομο. Καραμέλα το κανατε μαζί με το εθνικι, φασίστα, ρατσιστή νοικοκυραιο και οτι παπαριά άλλη μπορείτε να σκεφτείτε οι κολλημενοι στο 1917.
     Εδω φτάσαμε επειδή ολοι θέλατε να τρώτε απο το κράτος χωρίς, οχι να παράγετε κατι, αλλά ουτε καν να χτυπάτε κάρτα.
     Ασε ρε μαγκακι που ξέρεις τι εχω και τι δεν εχω κανει. Τράβα σε μια κλαδική να γραφτείς να σε ταΐζει το κρατος..

  2. avatar Mpamphs2

   Ναι πριν ζούσες την επιτομή........

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει