Με γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε νόμιμο με ορισμένες παρατηρήσεις το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό και αφορά τη σύσταση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των υπουργείων.

Έτσι, το Λιμενικό Σώμα και οι υπηρεσίες υπάγονται στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Αντίθετα, με το αρχικό διάταγμα το Λιμενικό Σώμα υπαγόταν μεν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά οι αρμοδιότητές του ήταν μοιρασμένες μεταξύ υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

Ακόμη, στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι πρέπει να εξεταστεί εάν πρέπει να μεταφερθεί στο υπουργείο Εργασίας η εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, μετά την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, που έγινε στα υπουργεία.

Τέλος, αναφέρεται στη γνωμοδότηση ότι πρέπει να ερευνηθεί το θέμα της μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς ορισμένες υπηρεσίες αυτής της Γενικής Γραμματείας έχουν ήδη μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών με προγενέστερο διάταγμα. Και πρέπει να ερευνηθεί για να μην υπάρξει σύγχυση στο θέμα των αρμοδιοτήτων.