Για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που διαμορφώνουν «ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που εγγυάται μια βιώσιμη ισορροπία ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος, με βασική αρχή ότι ανάπτυξη και περιβάλλον όχι μόνο δεν είναι αντιθετικές έννοιες, αλλά απολύτως συμπληρωματικές», έκανε λόγο ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, κατά την τοποθέτησή του στο 23ο ετήσιο οικονομικό συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

«Σε όλα τα επίπεδα εργαζόμαστε ώστε να διευκολύνεται, με όρους δικαιοσύνης και διαφάνειας, η χωροθέτηση επενδυτικών σχεδίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός τονίζοντας ιδιαίτερα τα ζητήματα της δημιουργίας του Κτηματολογίου και του χωρικού σχεδιασμού ως βασικών προτεραιοτήτων.

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς ΥΠΕΚΑ για απλούστευση των διαδικασιών και σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου, «χωρίς εκπτώσεις στις προϋποθέσεις για την περιβαλλοντική προστασία», όπως τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην αναθεώρηση του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την αναθεώρηση και εξειδίκευση των 12 περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, όπως επίσης και ζητήματα των οικοδομικών συνεταιρισμών και ιδιωτικής πολεοδόμησης που εξετάζονται από το υπουργείο προκειμένου να προσφερθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Τέλος, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της πολιτικής στον τομέα της ενέργειας είναι η εξασφάλιση ασφαλούς παροχής αξιόπιστων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα στους υδρογονάνθρακες, επεσήμανε ότι επιβάλλεται η προσαρμογή της χώρας σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ιδιαίτερα απαιτητικό.