Ευεργετικά για την πορεία κατάσβεσης της φωτιάς στο ‘Αγιο Όρος λειτούργησε η βροχή που έπεφτε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά βρίσκεται πλέον σε ύφεση και δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα.

Από το πρωί τα εναέρια μέσα δεν πραγματοποιούν ρίψεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή. Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στα δύσβατα σημεία της Αθωνικής Πολιτείας επιθεωρούν τα σημεία που καπνίζουν και καταβάλλουν προσπάθεια να σβήσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς που καίνε ακόμη.

Η βροχή ξεκίνησε πριν τα μεσάνυχτα, προσφέροντας μία ανέλπιστη βοήθεια στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Μέχρι εκείνη την ώρα, η κατάσταση εθεωρείτο κρίσιμη, καθώς το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων και είχε φτάσει σε απόσταση 1,5 με 2 χιλιόμετρα από τη Μονή Χιλανδαρίου.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει το σύνολο των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν από την Τετάρτη που ξέσπασε η πυρκαγιά.  Την επιχείρηση κατάσβεσης της συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος. Οι δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος αποτελούνται από 64 πυροσβεστικά οχήματα, 175 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρα, επιχείρησαν και βρίσκονται και σήμερα σε ετοιμότητα 15 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα κινητοποίησε 27 ειδικά οχήματα (υδροφόρες -μηχανήματα)από ιδιώτες και την αυτοδιοίκηση καθώς και εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης στις οποίες συμμετείχαν 128 άτομα με 12 οχήματα.

Επίσης, έγινε αποδεκτή η βοήθεια που προσφέρθηκε από τη σερβική κυβέρνηση, αποτελούμενη από 49 πυροσβέστες, με 8 οχήματα, καθώς και από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με δύο πυροσβεστικά οχήματα και 8 πυροσβέστες.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο μέτωπο Αγίου Όρους κινητοποιήθηκαν από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας 314 άνδρες του Ελληνικού Στρατού με 25 ειδικά μηχανήματα καθώς και δύο ελικόπτερα τύπου Chinook.