Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον φτάνει από σήμερα στο τρίτο και τελευταίο κύκλο του με τις αιτήσεις για τα ακίνητα σε Αττική και Νότιο Αιγαίο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να κάνουν την αίτηση τους  ώστε να μπουν στο πρόγραμμα του «Εξοικονομω κατ’οίκον».Το πρόγραμμα αφορά το σύνολο των 13 Περιφερειών της Ελλάδας. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αιτήσεις για τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι ήδη περισσότερα από 28.000 νοικοκυριά έχουν ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα στάδια του προγράμματος. Από το πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν άλλα 10.000 νοικοκυριά, εφόσον οι αιτήσεις τους είναι ήδη καταχωρημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Γενικά για το Εξοικονομώ Κατ’ οίκον

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και ως κύριος αποδέκτης είναι τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Οι κατοικίες που μπορούν να λάβουν επιχορήγηση είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών αλλά και μεμονωμένων διαμερισμάτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης ίσης ή χαμηλότερης των 2.100Ε/τμ και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε ίση ή χαμηλότερη της κατηγορίας Δ. Διαδικασία συμμετοχής και ένταξης στο Εξοικονομώ κατ’ οίκον:

  1. Αρχικά, γίνεται η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση και εκδίδεται το ενεργειακό πιστοποιητικό Π.Ε.Α., το οποίο κατηγοριοποιεί και ενεργειακά το ακίνητο.
  2. Γίνεται η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  3. Πραγματοποιούνται οι παρεμβάσεις που έχουν σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου
  4. Πραγματοποιείται η δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι οι ενεργειακές παρεμβάσεις πέτυχαν την επιθυμητή εξοικονόμηση.
  5. Προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά και γίνεται η εκταμίευση της επιχορήγησης.

«Εξοικονομώ κατ’οίκον» ποια είναι τα τελευταία νέα και τα νέα δεδομένα: Λόγω της τεράστιας ζήτησης και συμμετοχής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διπλασίασε τους πόρους του προγράμματος ώστε να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση από τους ενδιαφερόμενους. Με αποτέλεσμα, το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης να αγγίζει το 1 δις ευρώ. Η συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση, εκτός από την αλλαγή στη χρηματοδότηση, προβλέπει και άλλες αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, άλλαξε το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων ώστε να γίνονται σταδιακά εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στη πλατφόρμα από το μεγάλο όγκο των αιτήσεων. Επιπλέον, αλλαγές έχουν προβλεφθεί στις επιλέξιμες δαπάνες σε σχέση με τις μονώσεις και προβλέπεται ότι οι αυθαίρετες κατοικίες θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί σε σχέση με τα πρόστιμα ώστε η αίτηση τους να είναι έγκυρη. Εάν στο κτήριο στο οποίο θα γίνει η αίτηση υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, τότε, θα πρέπει μαζί με την αίτηση να προσκομισθεί η δήλωση υπαγωγής του αυθαιρέτου, στην οποία θα περιλαμβάνεται η πλήρης εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου. Τέλος, στη καινούργια απόφαση περιλαμβάνεται και σχετική διάταξη σε σχέση με τη φορολογική δήλωση η οποία συνυπολογίζεται για το ύψος της ενίσχυσης του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”. Πιο συγκεκριμένα, η φορολογική δήλωση που θα ληφθεί υπόψη για την οριστικοποίηση του ύψους της επιχορήγησης είναι αυτή της τελευταίας, από την μέρα της υποβολής της αίτησης. Αν η αίτηση υποβάλλεται σε περίοδο υποβολής φορολογικών αιτήσεων τότε το ύψος της επιχορήγησης θα οριστεί από το εισόδημα που που είχε δηλωθεί στη προηγούμενη φορολογική δήλωση. ΣΠΙΤΙ ΦΟΡΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αλλαγές στις επιλέξιμες παρεμβάσεις του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: Η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει και αλλαγές στις επιλέξιμες παρεμβάσεις. Αλλαγές υπάρχουν και στις μονώσεις όπως έχει προαναφερθεί. Ακριβέστερα, αντί για την εργασία της «Εξωτερικής Θερμομόνωσης δώματος», όπως είχε οριστεί στην αρχή η προβλεπόμενη επιλέξιμη εργασία, τώρα αντικαθίσταται από την «Θερμομόνωση δώματος» ως προβλέψιμη παρέμβαση. Επιπρόσθετα, προστίθεται ως επιλέξιμη παράβαση η «Θερμομόνωση στέγης ή οριζόντιας οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη» αντί για την «Θερμομόνωση κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη».Σε αυτές εντάσσεται και η θερμομόνωση κεραμοσκεπής. Γιατί να επιλέξετε τη μόνωση κεραμοσκεπής; Μπορείτε να δείτε και από το άρθρο στο σύνδεσμο (εδώ) ότι η θερμομόνωση κεραμοσκεπής ή αλλιώς μόνωση κεραμοσκεπής δεν είναι απλά μια επιπλέον παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου αλλά βοηθάει και στην βελτίωση του χώρου διαμονής και την προστασία του ακινήτου από τις έντονες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών. Προστίθεται δηλαδή επιπλέον ενεργειακή απόδοση στο σπίτι σας και κατ επέκταση μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση. Ποιες είναι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις; Όσοι λάβουν μέρος στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον» θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση για τις εξής παρεμβάσεις: 1. Αντικατάσταση κουφωμάτων

  • Πλαίσιο αλουμινίου με υαλοπίνακα-Παράθυρα/Πόρτες
  • Πλαίσιο ξύλου με υαλοπίνακα- Παράθυρα/Πόρτες
  • Πλαίσιο PVC με υαλοπίνακα- Παράθυρο
  • Πλαίσιο PVC με υαλοπίνακα- Πόρτες
  • Μόνο υαλοπίνακες (χωρίς αντικατάσταση πλαισίου)
  • Εξωτερικό προστατευτικό φύλλο
  • Λοιπά σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης

2. Αναβάθμιση Θερμομόνωσης

  • Εξωτερική θερμομόνωση δώματος
  • Θερμομόνωση κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη
  • Θερμομόνωση κελύφους της εξωτερικής τοιχοποιίας επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμα
  • Θερμομόνωση κελύφους της εξωτερικής τοιχοποιίας, δαπέδου επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με ελαφρά πετάσματα.

Πώς θα πετύχω τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας; Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» προϋποθέτει ότι θα επιτευχθεί τουλάχιστον 40% εξοικονόμηση ενέργειας αν ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και 70% εξοικονόμηση ενέργειας αν ανήκουν στα μεγαλύτερα εισοδηματικά κριτήρια. Στην εταιρεία Φραγκουλάκης θα βρείτε επιλογές και λύσεις ώστε να πετύχετε τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και να εξασφαλίσετε το υψηλότερο ποσοστό επιχορήγησης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία μας με την πείρα των 60 χρόνων στο τομέα των μονώσεων προσφέρει τις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες λύσεις για μόνωση ταράτσας, εξωτερική θερμομόνωση, θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων. Η εξωτερική θερμομόνωση προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στο κτήριο, με το μεγαλύτερο την άμεση εξοικονόμηση ενέργειας. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΠΙΤΙ Λύσεις για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» από την εταιρεία Φραγκουλάκης Στην εταιρεία Φραγκουλάκης θα βρείτε τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις σε εξωτερική θερμομόνωση με ελληνικά μονωτικά υλικά που παράγονται στο εργοστάσιο μας στον Ασπρόπυργο. Με τις προσφερόμενες λύσεις από την εταιρεία μας θα πετύχετε σίγουρη εξοικονόμηση και θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με τις μονώσεις ώστε να λάβετε την επιχορήγηση του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” αλλά και τα καλύτερα θερμομονωτικά αποτελέσματα. Με τα συστήματα της εταιρίας Φραγκουλάκης ( Durosol eXternal, Durosol Light Roof και Durosol Light Roof Plus ) μπορείτε να επιτύχετε άμεσα την εξοικονόμηση ενέργειας και την απόσβεση των χρηματικών πόρων της επένδυσης σας. Για το λόγο αυτό μπορείτε να επικοινωνείτε στο 210 5 74 74 74 και στο email [email protected]. Ενεργειακά Κουφώματα Επιπλέον, ειδικευόμαστε στα κουφώματα που αφορούν και αυτά μέρος των επιλέξιμων παρεμβάσεων του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ οίκον και μπορούν μεμονομένα ή συνδυαστικά με άλλες παρεμβάσεις να επιτύχουν την επιθυμητή εξοικονόμηση ενέργειας. Στην εταιρεία μας θα βρείτε όλες τις επιλογές για πόρτες και παράθυρα με PVC. Το υλικό PVC έχει εδώ και χρόνια αποδείξει τα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα του. Πιο συγκεκριμένα, τα κουφώματα PVC αποτελούν την τέλεια επιλογή για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οικον» γιατί:

  1. Έχουν μεγάλη διάρκεια: Τα κουφώματα PVC έχουν πολύ μεγάλη αντοχή στο χρόνο και είναι πολύ μηχανολογικά δυνατά.
  2. Είναι πολύ ευέλικτο υλικό: Η εφαρμογή του υλικού γίνεται πανεύκολα και μπορεί να πάρει όποιο σχήμα εμείς θέλουμε. Έτσι οι επιλογές για αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολλές.
  3. Τεράστια αντοχή: είναι πολύ ανθεκτικό απέναντι στις καιρικές συνθήκες και στη τριβή.
  4. Xαμηλό κόστος: Τα κουφώματα PVC έχουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και γενικά τη καλύτερη σχέση κόστους-απόδοσης.
  5. Φιλικό προς το περιβάλλον: Δεδομένου της πολύ υψηλής θερμομονωτικής ιδιότητας του σαν υλικό έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτηρίου.
  6. Πολύ ασφαλές: Το PVC είναι μη τοξικό υλικό. Η μακροχρόνια εφαρμογή του έχει αποδείξει ότι είναι πολύ ασφαλές. Επιπρόσθετα, πληροί όλα τα διεθνή κριτήρια ασφάλειας και υγείας των ανθρώπων.

Για οποιαδήποτε απορία σε σχέση με τις επιλέξιμες παρεμβάσεις για ενεργειακή απόδοση στα πλαίσια του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ οίκον, αλλά και γενικά για κάθε παρέμβαση που επιθυμείτε, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 210 5 74 74 74 και στο email [email protected]