Καθηγητής Γρίβας: Η Τουρκία προαναγγέλλει πόλεμο κατά της Ελλάδας

«Η δήλωση μιας χώρας ότι θα επεκτείνει τα σύνορά της για να επιτύχει τις παλαιές 'ιστορικές διαστάσεις' πρωτοφανής στη νεότερη ιστορία»


ΕΛΛΑΔΑ
15:54
25/03/2018
Καθηγητής Γρίβας: Η Τουρκία προαναγγέλλει πόλεμο κατά της Ελλάδας
70
loading

Οι δηλώσεις Ερντογάν στην Σαμψούντα, όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τα «τεχνητά σύνορα» που «της επεβλήθησαν» μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ότι μετά την κατάληψη της Αφρίν ξεκινά η δημιουργία της «Μεγάλης Τουρκίας», η οποία θα επιτευχθεί ακόμη και αν χρειαστεί «να δώσουμε τις ζωές μας ή να πάρουμε ζωές άλλων», τοποθετούνται στην κορυφή των πιο επιθετικών δηλώσεων που έχει κάνει αρχηγός κράτους διεθνώς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελούν από μόνες τους έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Η δήλωση μιας χώρας ότι θα επεκτείνει τα σύνορά της για να επιτύχει τις παλαιές «ιστορικές διαστάσεις» της είναι πρωτοφανής στη νεότερη ιστορία και αμφισβητεί καθ’ολοκληρίαν τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί και την επίσημη βάση έδρασης του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία, δηλαδή, μετατρέπεται σε ένα είδος «υπερταραχοποιού κράτους» («super rogue state») τους διεθνούς συστήματος διεκδικώντας με αξιώσεις τα σκήπτρα από τη Βόρειο Κορέα.

Η ανύπαρκτη «Διεθνής Κοινότητα» και ένα νέο διεθνές σύστημα που επιβραβεύει τις πειρατικές συμπεριφορές

Ας μην περιμένει όμως κάποιους (ανύπαρκτους) μηχανισμούς επιβολής του διεθνούς δικαίου να «τιμωρήσουν» την Τουρκία. Θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε τις δηλώσεις αυτές ως προϊόν της «μεγαλομανίας» ή της «παράνοιας» του Ερντογάν. Στην πραγματικότητα, όχι ο Ερντογάν ως πρόσωπο αλλά η Τουρκία ως γεωπολιτική οντότητα, φαίνεται πως έχει κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά μεταβατική φάση της Ιστορίας. Περνάμε από ένα διεθνές σύστημα που εξαφανίζεται με γρήγορους ρυθμούς σε ένα άλλο, που δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί. Πολλές φορές αποκαλούμε αυτόν το νέο, υπό διαμόρφωση, κόσμο ως «πολυπολικό» (multipolar) αλλά αυτός ο όρος δεν εκφράζει πλήρως τη σημερινή κατάσταση. Πολυπολικό ενδέχεται να γίνει το διεθνές σύστημα όταν σταθεροποιηθεί. Μέχρι στιγμής είναι ένα ασχηματοποίητο σύστημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μη πολικό» (non polar). Σε αυτόν, λοιπόν, τον εν αναμονή κόσμο, η Τουρκία φαίνεται πως έχει επιλέξει να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς τους δρώντες, επιτυγχάνοντας, ταυτοχρόνως, δια του «εθνικού μεγαλείου», να ξεπεράσει τα μεγάλα εσωτερικά της προβλήματα. Και γνωρίζει πως το παράθυρο ευκαιρίας για να το επιτύχει είναι μικρό και πρέπει να δράσει, γρήγορα, ριψοκίνδυνα, επιθετικά και ασύδοτα, αδιαφορώντας για τους μέχρι σήμερα ισχύοντες κανόνες και αναλαμβάνοντας το μεγάλο ρίσκο που έχουν αυτές οι επιλογές.

Ίσως όμως το ρίσκο αυτό να μην είναι και τόσο μεγάλο όσο τείνουν πολλοί στην Ελλάδα να πιστεύουν. Τη μόνη Δύναμη που πράγματι φοβάται η Τουρκία, τη Ρωσία, αυτήν τη στιγμή έχει καταφέρει να την περιορίσει μέσα σε μια λυκοφιλία που έχει μεταμφιεστεί σε μια εύθραυστη συμμαχία, αλλά που προς ώρας λειτουργεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια, πρωτοφανή μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, κρίση ηγεσίας, βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση ως προς τη διαμόρφωση της στρατηγικής τους στο εξωτερικό, ενώ ένα κομμάτι του «βαθέως κατεστημένου» της Ουάσιγκτον έχει εμμονικά προσκολληθεί στην τεράστια γεωπολιτική επένδυση που έκανε στην ισλαμιστική Τουρκία εδώ και χρόνια και τώρα αρνείται να δει τις καταστρεπτικές συνέπειες που είχαν οι επιλογές του.

Με τις ΗΠΑ σε σύγχυση, το ΝΑΤΟ είναι απίθανο να είναι σε θέση, ή να έχει τη βούληση, να κάνει κάτι ουσιαστικό ώστε να φρενάρει την τουρκική επιθετικότητα, ενώ θα ήταν απολύτως άσκοπο να πούμε το οτιδήποτε για το γεωπολιτικό νηπιαγωγείο που παριστάνει τον «διεθνή παράγοντα», την Ε.Ε.

Εν κατακλείδι, έχουμε απέναντι μας μια άκρως αναθεωρητική και υπερφιλόδοξη Τουρκία, που επίσημα δηλώνει ότι είναι έτοιμη να «πάρει ζωές» για να επανέλθει στις «ιστορικές της διαστάσεις». Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς απειλεί την ακεραιότητα της Ελλάδας και φυσικά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των άλλων. Όλα λοιπόν τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη και αυτό μιας ακραίας επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας που θα οδηγούσε σε πολεμική αναμέτρηση μεγάλης κλίμακας.

Και θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε βοήθεια από πουθενά. Είμαστε μόνοι μας και θα πρέπει μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτοφανή πρόκληση στη νεότερη ελληνική ιστορία. Και ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την εξασφάλιση της ειρήνης. Αν και η χειρότερη επιλογή είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξημέρωσης της τίγρης και να προσποιούμαστε πως όλες οι πρωτοφανείς δηλώσεις και οι ολοένα και πιο επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας είναι «για εσωτερική κατανάλωση», ούτε οι μεθοδολογίες Αποτροπής είμαστε σίγουροι ότι μπορούν πλέον, στο σημείο που φθάσαμε, να εξασφαλίσουν την ειρήνη στο ελληνοτουρκικό σύστημα.

Βέβαια, ένας πόλεμος δεν ξεσπάει τόσο εύκολα και είναι μια επιλογή που δύσκολα θα κάνει σήμερα η Άγκυρα. Και αυτό γιατί, εις βάρος των στερεοτυπικών αντιλήψεων που τείνουν να κυριαρχήσουν στην ελληνική κοινωνία, ακόμη υπάρχει στρατιωτική ισορροπία στο ελληνοτουρκικό σύστημα. Ακόμη περισσότερο, μάλλον παραμένουν κάποια μικρά αλλά κρίσιμα ποιοτικά πλεονεκτήματα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρόλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό στράτευμα λόγω της οικονομικής κρίσης. Βέβαια, αν δεν κάνουμε τίποτε για να αντιστρέψουμε τις σημερινές τάσεις, μέσα στα επόμενα χρόνια η ισορροπία ισχύος θα ανατραπεί δραματικά υπέρ της Τουρκίας. Όμως σήμερα, οι φαταλιστικές αντιλήψεις περί «τουρκικής παντοδυναμίας» μόνο ως μέρος του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα κατά της Ελλάδας μπορούν να αναγνωστούν, δηλαδή ως μέρος της τουρκικής προσπάθειας να ακρωτηριάσει γεωπολιτικά την Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να πέσει τουφεκιά.

Άρα, ακόμη ελπίζουμε ότι η ειρήνη θα διατηρηθεί, τουλάχιστον στο άμεσο χρονικό διάστημα. Το γεγονός όμως παραμένει ότι πλέον έχουμε απέναντι μας μια νέα Τουρκία, άκρως φιλόδοξη και επιθετική, σε ένα νέο διεθνές σύστημα που πιθανώς ανταμείβει παρόμοιες δυνάμεις. Άρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτά. Όσο είναι ακόμη καιρός.

(*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο news.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

70
σχόλια
 1. avatar thanahs

  Θα μας σώσουν οι Νάισενμπλοϋμ, με τις καταβασμένες κοιλώτες με τις γιρλάντες...

 2. avatar rnwsperr

  Επιτέλους ένα σοβαρό άρθρο για την κατάσταση. Ας σταματήσουμε να βασιζόμαστε σε δήθεν στήριξη από άλλους και ας οργανωθούμε εσωτερικά και εξωτερικά μονιασμένοι!

 3. avatar K x

  Εγώ κατηγορώ την κυβέρνηση γιατί δεν παίρνει όλους αυτούς τους περισπουδαστους σχολιαστές που γράφουν εδώ μέσα να την διαφωτίσουν και να γλυτώσουμε. Γράφει ο κάθε πικραμένος και νομίζει ότι λέει κάτι,

  1. avatar Μανολιο

   Δεν ξέρεις τους τούρκους.Λίγα λέει ο αρθρογράφος.Και στο αφριν λέγανε \'οτι θα την πατήσει.
   Οταν θα γίνει το κακό τότε θα αλλάξεις γνώμη αλλά θα ειναι αργά.

 4. avatar Ελεύθερος σκοπευτής

  Ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει κύριε γεωστρατηγικέ αναλυτά. Στα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ τον ονομάζουν υβριδικό πόλεμο και αυτό ακριβώς διεξάγει η Τουρκία. Δεν θα πάει σε σύρραξη ευρείας κλίμακας όπως στο Αφρίν, μικρά στρατηγικά σχεδιασμένα επεισόδια (φρεγάτα με τον Καημένο εγκαταλείπει εθνικά ύδατα, διεμβολισμός ακταιωρού και πάλι εγκατάλειψη εθνικών υδάτων, απαγωγή και ομηρία στρατιωτών μας) και επιτυγχάνει τον στόχο της μια χαρά.

  Τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αγαίου ήδη έχουν γκριζαριστεί με την εκχώρηση της επιχειρησιακής αρμοδιότητας στο ΝΑΤΟ, Θράκη Μακεδονία με τον Αγωγό ΤΑΡ θα αποτελούν ΝΑΤΟικά εδάφη καθώς δεν προβλέπεται να εισπράτουμε ούτε τα τυπικά τέλη διέλευσης που κατοχυρώνουν την εθνική κυριαρχία στις περιοχές διέλευσης του αγωγού.

  Βάλε και το εθνοπροδοτικό πολιτικό προσωπικό που μας κυβερνά (300+1) και έδεσε το γλυκό.

 5. avatar Φιλίστορας

  Όποιος ανόητος αεροβατεί ότι η μικρή χώρα μας μπορεί να
  λειτουργήσει ανεξάρτητα και δη με τις υπάρχουσες προυποθέσεις
  χλιαρής διακυβέρνησης είναι βαθειά υπνωμένος. Αν δεν ξεριζωθεί
  η αριστερίλα της βλακείας και δεν υπάρξει ενσυνείδητη ενταξιμότητα
  στο άρμα της δύσης (που ήδη έχει προδιαγραφεί να ανήκει) , είναι θέμα
  χρόνου πότε θα είμαστε ο επόμενος π.....μεζές του κάθε σουλτάνου.

 6. avatar Εθνική ασφάλεια σημαίνει εύρωστη οικονομία

  Η οικονομία είναι το πρώτιστο αίτημα ευρωστίας μιας χώρας.
  Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ευνομία όχι του τύπου
  αρ.86 συντ. κ.λ.π. Για την εφαρμογή της νομοθεσίας
  απαιτείται πολιτική βούληση που ξεπερνάει τις
  μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Στα 44 χρόνια κοινοβουλευτισμού
  δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Και το σημερινό κατάντιο το αποδεικνύει περίτρανα.

 7. avatar Rip

  Πέστα χρυσόστομε ποιητή. Ακόμα και εις ώτα μη ακουόντων.

  1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

   εσενα rip αν σουδινα μια δεκαρα για καθε παινεμα που μου κανεις εγω θαχα γινει ζητουλας και συ ωνασης....
   να και το χρυσοστομος......των τριων ιεραρχων να με ευχηθεις μη ξεχασεις....
   χαιρετω σε

 8. avatar ΑΤΛΑΣ

  Τι για Τούρκους και Ερντογάν γράφεις... η κατάσταση στην Ελλάδα είναι άθλια από οικονομική άποψη... οι πιο πολλοί Έλληνες δεν νοιάζονται για τους απέναντι, αλλά για την καθημερινότητά τους, που δεν τους βγαίνει! ... αυτό ας το καταλάβουν πολλοί δήθεν ειδήμονες

  1. avatar Αλί

   Φίλε άτλαντα οι νεοέλληνες βιώνουν το δράμα της κρίσης αραδιάζοντας οικογενειάκες ιστορίες μεταξύ των πέντε φραπέδων καθημερινώς. Πλασματικό το δράμα το οικονομικό του ταλαίπωρου νεοέλληνα άκρως αντίθετο από ότι επίκειτι σε περίπτωση πολέμου. Καταστάσεις που ούτε καν τις φανταζόμαστε

 9. avatar Ο μοναδικός και ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος

  προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ως χώρα αυτήν την σύγχρονη παράνοια που ακούει στο όνομα Ερντογάν είναι οι εχθροί του στο εσωτερικό. Υπο αυτήν την έννοια το να του παραδίδουμε διωκόμενους που ζητούν στη χώρα μας προστασία υπονομεύει αυτήν την προοπτική.

 10. avatar Ειναι να γελας

  Ειναι πραγματικα να γελας.Και με τον ...γεωστρατηγικο αναλυτη και με αυτα που διαβαζεις στα σχολια των απιθανων ...μπουρλοτιερηδων του καναπε που γραφουν εδω μεσα.

 11. avatar dick

  Ο Ερντογαν άπλα προετοιμάζει το κλίμα στο εσωτερικό για πόλεμο με την Ελλαδα! Άπλα θα του πάρει μερικά χρονιά να νιώσει τοσο αδικημένος ο μέσος Τουρκος ωστε να σφάχτη για να μεγαλωση η Τουρκια εκει που θελει ο ηγετης.
  Η Τουρκία πρώτα εξοπλίστηκε τωρα εθιζει το λαο στην ιδεα του κατακτητικού πόλεμου και αυριο θα κανει πόλεμο.
  Η λυση για την Ελλαδα ειναι μια. Ξεκινάμε εμπορικό πόλεμο αμεσα μπλοκαροντας για παντα καθε πιθανοτητα ενταξης της Τουρκιας στην ΕΕ και συνενοουμαστε με Σκοπια Αλβανια και σια ξεκιναμε διπλωματικό πόλεμο χτες και αγοράζουμε όπλα η απο ΕΕ η απο ισραηλ το Αμερικα δεν συνιστάτε γιατι έχουν τη συνήθεια στα κρίσιμα να μην μας δινουν ανταλακτικα!

  1. avatar Mitropoulos

   Και μετά πες μας που \"βάζεις\"τον Ζορό.......

  2. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

   μπαρμπα ξυπνα
   εχεις χρεοκοπησει
   και ευτυχως τις υποδομες λιμανια αεροδρομια οτε τρενα ,σε λιγο να
   παρακαλας και δεη ,ταχεις ηδη πουλησει στο νοικι εισαι.
   Να παρακαλας να υπαρχει προβλεψη να μη τους τα ξαναφτιαξεις με δικησου δαπανη μεταπολεμικα.....αν και πιστευω να το προβλεψαν.
   Μετο πρωτο μπαμ οσοι πατριωταρες καταλαβουν οτι λεφτα απ τητραπεζα δε θα ξαναδουν θα γινουν κοκοκο κοκοκο
   θα μιλανε οσοι ταχουν σπρωξει λεφτα και παιδια εξω
   γνωστο το εργο παντου παιζεται με τους φιλοπατρεις της ορδης.,πετυχημενη συνταγη,οσους δε σκοτωθουν θα τους εχουν δουλους και ψηφοφορους τα παιδια τους οταν με το καλο....γυρισουν να στησουν παρελασεις διπλα στα ερείπια.

 12. avatar Σκορπιός

  Προς, Πολιτικά Ορθός! Τωρα συζητάμε για 1996 για τα δυτικα ´Ιμια που πήγαμε με φουσκωτά και αυτοί είχαν τις φρεγάτες! Τότε αιφνιδιαστήκαμε γιατί ηταν άλλοι καιροί χωρίς μηδενιστές ή αριστερίλες (δεν είμαι συριζαίος) ο Σημίτης είχε πει στους Αμερικανούς ότι θα φύγουμε όταν φύγουν οι Τούρκοι....άρα! Το μόνο που σκέπτομαι ακόμα ποιος έδωσε πραγματικά την διαταγή να σηκωθεί το ελικόπτερο!!!! Και κατι ακόμα, με το C130 πηγαίναμε για Κω....! Το γιατί σε αφήνω να το σκεφτείς... Και τωρα μπορεί να ανέβουν...αλλά πως θα κατέβουν δεν ξέρω.! Ισχύει ακόμα οι « προσκυνημένοι» ας περάσουν απέναντι...!!

  1. avatar Πολιτικά Ορθός!

   Και ποιος σου λέει εσένα ότι ΚΑΙ στον Έβρο αυτοί θα πάνε με τεθωρακισμένα κι εμείς με ...τζιπάκια; ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΙΛΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΒΕΡΚΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ. Το ηθικό πολλών είναι πεσμένο. Με τόσες κατασχέσεις γελιούνται αν νομίζουν όσοι έχουν γλυτώσει ότι οι υπόλοιποι θα πάνε με σθένος να υπεραπισθούν τα δικά τους σπίτια. Δεν είναι θέμα προσκυνήματος αλλά λογικής. Κι αν πρώτος πρέπει να περάσει κάποιος απέναντι αυτός μήπως πρέπει να ναι ο Καρανίκας κι οι συν αυτώ;

 13. avatar Διοκυρ

  Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση ή την ανοχή του Δημιουργού στον οποίο ανήκει η κυριαρχία του πλανήτη. Διαβάστε το προφητικό βιβλίο του Δανιήλ. Στον πλανήτη αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο παγκόσμιες δυνάμεις. Δεν υπάρχει Τρίτη και ας νομίζουμε ότι υπάρχει. Η μεν μια λέγεται βασιλιάς του βορρά και η άλλη βασιλιάς του νότου. Βλέπε 11ο ΚΕΦ. Του Δανιήλ. Αν κάποιος μπορούσε να ερμηνεύσει αυτές τις προφητείες θα γνώριζε και το τέλος όλων αυτών των δυνάμεων κ.λ.π εξελίξεις.

 14. avatar ΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΑΤΡΙΟΤΙΖΜΟ

  ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ !

 15. avatar Αναστασοπουλος φωτης

  Εγω εαν ημουν στη θεση του πρωθυπουργου οχι μονο δεν θα κοιμόμουνα το βραδυ , θα προσκαλουσα ολους τους εν ζωη πρωθυπουργους και επιφανείς πολιτικούς να μου πουν την άποψή τους. Δεύτερον θα καλούσα πρώην στρατηγούς επιφανείς για να εκφράσουν την άποψή τους πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια των τουρκων με τα αποβατικά τους πλοία. Και επισης να μεσολαβησουν οι επιφανείς τις ομογένειας για να εξασφαλίσουμε την αμερικανική υλική βοήθεια σε περίπτωση γενικής σύρραξης. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές για το έθνος πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να ξεχάσουμε τις διχωνιες τύπου novartis. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ αντιληφθεί ο Τσίπρας ότι η κατάσταση είναι σοβαρή για το έθνος και την πατριδα. Τετοιες επανειλημμένες δηλωσεις πολεμου δεν εχουν ξαναγινει στη συγχρονη ιστορια της χωρας. Ήδη πρέπει να είναι ετοιμα τα χαρτια επιστρατευσης για ολους τους ελληνες συμπεριλαμβανομενου και των εθνοφυλακων που θα ειναι στα μετοπιστεν. ΠΡΕΠΕΙ Επί τέλους να σοβαρευτούμε έστω και μια φορά για να σώσουμε την ΧΩΡΑ από μια εθνική ταπείνωση.

 16. avatar PanosGianaros

  ΤΟΣΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ....... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ - - ΔΙΚΙΟ - - - ΟΛΟΙ ΣΑΣ ....!

  ΤΩΡΑ , , , ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ , , , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ , , , ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ....!
  υ.γ
  Πιο πάνω έχει ένα άρθρο , , , για στριφτή τυρόπιτα ...... ΑΝΤΕ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ....!

 17. avatar Andreas81

  O θεος να μας φυλαει με τον εμφυλιο για την καρεκλα και την μασα χωρις συνεννοηση απο τα αθλια κομματα της χωρας η μοιρα μας δεν προβλεπεται και η καλυτερη δυστυχως!

 18. avatar Αναστασοπουλος φωτης

  Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΎΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΎΣΗ ΤΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΧΘΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕΙ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΕΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΝΗΣΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΤΩΡΑ Η ΧΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ. ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΓΟΥΔΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΏΝΤΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΎ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΙ. ΗΔΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟ 1987 ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΙΝΗ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΕΣΤΕΛΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΚΕΙ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΝΤΥΝΑΝΕ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΑΝΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΡΟΥΣΗΣ. ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΧΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΧΩΡΑ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ.

  1. avatar olymbitis

   Ναι, να τα στύσουμε επειγόντως....τα πυροβόλα.

 19. avatar …………………….

  Περισσότερο φοβάμαι τα δικά μας σφάλματα παρά το μένος
  των εχθρών μας (Περικλής).
  Κάθε τόπος έχει τους εχθρούς του και η Ελλάδα τους Έλληνες.(Ροίδης)
  Ποτέ οι Έλληνες δεν ήσαν μόνοι όταν ήσαν μονοιασμένοι. (Σ.Καργάκος)
  Είναι να φοβάσαι του Έλληνες αν μορφωθούν και μονοιάσουν (Ο.Τσώρτσιλ)
  Εκτός απο τους κομμουνιστερούς που είναι θεωρητικά φύσει και θέσει
  διεθνιστές και αντιπατριώτες, και αντίσταση έκαναν στον άξονα
  κατ΄εντολήν του \'\'πατερούλη\'\' ,ιστορικά καρατσεκαρισμένο, δεν υπάρχει
  στοιχειωδώς Έλληνας συνειδητοποιημένος να είναι προδότης.
  Μην λέμε μ.....ς γιατί η ανωνυμία των σχολίων μας παρέχει
  ασυλία ασυλλόγιστης σκέψης, και χαλάμε τις καρδιές μας,
  χωρίς λόγο.

  1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

   μαρεσε και η παραινεση που ενας γκεμπελς με τελιτσες κανει στο τελος προς τους ανωνυμους σχολιογραφους
   Και διατινεται ο γκεμπελισκος οτι σενα πληθυσμο με αγραμματοσυνη πανω απο 50% που ηταν σε χωριουδακια και κομοπολεις πανω απο 70% που ζουσε χωρις καν ρευμα τηλεφωνο συγκοινωνιες ραδιοφωνο μαθαν οτι αποφαση του σταλιν ηταν οι κουμμουνιστες να πολεμησουν,αλλιως θα γινονταν ανυποτακτοι
   Και ξεχνα ο γκεμπελισκος οτι ο πολεμος κηρυχτηκε μεσα σενα βραδυ και την επομενη γενικη επιτρατευση
   Απευθυνεται ο γκεμπελισκος στα ουφο του καναπε του ιντερνετ που δεν εχουν ιδεα οτι οι κουμμουνιστες ηταν εκτος νομου κιοτι μια αποφαση της κεντρικης επιτροπης για να φτασει υπο κανονικοτατες συνθηκες στα στελεχη και στα πιονια ηθελε πανω απο ενα μηνα στη καλυτερη
   Οι φτωχουληδες της επαρχιας ουτε λαδι δεν ειχαν ποσο μαλλον λεφτα για εφημεριδες η για μετακινηση με το καρο... στη κοσμαρα του τελιτσα ειχαν ιχ και δαβαζαν ιντερνετ
   Αντε στη κοσμαρα σου ρε γκεμπελισκο που μου προτασεις τις αοριστιες των τσιτατων κυστερα τα ανιστορητα χαβαλετζιδικα και την παραίνεση
   ξεχασες να μου γραψεις το μη ρωτας τι εκανε η πατριδα για σενα που τοπε ενας αρχιχαραμοφαης πουκανε θητεια στο βρακι της μονρώ.
   Ποτε δεν υπηρχε κουμμουνιστικο κομμα στην ελλαδα, μονομια φραξια κατσαπλιαδων με αρχηγους εγκαθετους αχυρανθρωπους τοτε κοκκινους μετα εμπριμεκαι σημερα καταμπλε μαρεν

   1. avatar criskalts

    Ίδιον των ψευτοαριστερών σαν ελόγου σου πάντα ήταν να λένε κάτι χειρότερο από ψέματα, να λένε μισές αλήθειες τρολολάκη.
    22 Ιουνίου \'41 η επίθεση των Ναζί εναντίων των κόκκινων φασιστοναζί.
    Τέλη Σεπτεμβρίου \'41 εμφανίστηκε σε ορεινά χωριά της Φθιώτιδας κάποιος Χιώτης από την Βέλου με άλλους 8-9 ρέμπελους να ξεκινάνε \'\'εθνική αντίσταση\'\' ως ΕΛΑΣ, πραγματικά για να ΓΕΛΑΣ, τοις ΚΚΣΕ-ΚΚΕ ρήμασι πειθόμενοι.
    Και μια χαρά κρυφό ασυρματικό δίκτυο είχαν, και οπαδούς παντού είχαν, και μια χαρά για την περίσταση \'\'πατριωτικά\'\' λόγια σπρέχεν και όλα τα logistics της εποχής διέθεταν... νταξ λαλάκη;
    Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΕΛΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤ\' ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΝΕΙΔΙΤΑ ΕΘΝΙΚΗ, ΕΤΥΧΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΣΣΔ ΝΑ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
    Άιντε διαστρευλωτικά αριθτερούθκια

 20. avatar Ονειρα γεωστρατηγικου αναλυτη

  Τι θα πουλησει ενας γεωστρατηγικος αναλυτης για να αυξησει το ακροατηριο του;Μα τιποτε αλλο απο κινδυνολογικα σεναρια.Τα ιδια εκαναν και οσοι πουλαγαν την ...ξηρασια οταν ετυχε μια χρονιά να μη βρεξει.Θα ξεραθει ο πλανητης ,θα στερεψουν οι λιμνες και τα ποταμια ελεγαν.Τα συνορα ειναι καθορισμενα με διεθνεις συνθηκες.Αυτες οι θεωριες μονο σαν ονειρα στρατιωτικων ...υπνοβατων και ως υλικο παραμυθιων για παιδια της προσχολικης ηλικιας μπορουν να εκληφθουν.Κοινως ...μη μασατε.Αλλωστε η Ελλας δεν ειναι Αφριν .Και τεοια σεναρια θα διαβασετε πολλα μετα την πτωση του Αφριν .Δρυος πεσουσης πας ανηρ ξυλευεται.

  1. avatar Μανολιο

   Δεν ξέρεις τους τούρκους.Λίγα λέει ο αρθρογράφος.Και στο αφριν λέγανε \'οτι θα την πατήσει.
   Οταν θα γίνει το κακό τότε θα αλλάξεις γνώμη αλλά θα ειναι αργά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει