Σε ασφυκτικά μικρά υπόγεια της Αθήνας δεκάδες ανασφάλιστοι μετανάστες γαζώνουν ρούχα από το πρωί μέχρι το βράδυ για λίγα ευρώ και φυσικά ανασφάλιστοι.

Παρά τους συνεχείς ελέγχους που πραγματοποιούνται συνεχώς εντοπίζονται μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που χάνουν την άδεια διαμονής, γιατί οι εργοδότες τους δεν κάλυπταν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων από καταγραφή του 2011 εργάζονται 8.225 ανασφάλιστοι απασχολούμενοι. Από αυτούς το 40% είναι μετανάστες. Η αμοιβή για όσους δουλεύουν σε βιοτεχνίες φασόν είναι 2 ευρώ την ώρα.

Παρά τους συνεχείς ελέγχους και τα πρόστιμα, η εκμετάλλευση των ανθρώπων συνεχίζεται.

Μόνο το μήνα Μάρτιο το ποσό των προστίμων που επέβαλαν οι ελεγκτές του ΙΚΑ σε τρεις επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να εργάζονται ανασφάλιστοι αλλοδαποί, ξεπέρασαν τα 41.000 ευρώ.

Το απίστευτο είναι πως οι εργοδότες τους δίνουν ένα μικρό χαρτάκι, το οποίο «βαφτίζουν» συμβόλαιο και εκεί γράφουν το ποσό που οφείλουν στους εργαζόμενους μετανάστες.

Οι αριθμοί:

-8.225 ανασφάλιστοι απασχολούμενοι καταγράφηκαν το 2011
-40% των ανασφάλιστων που εντόπισαν οι ελεγκτές πέρσι είναι μετανάστες
-2 ευρώ η ώρα είναι συνήθως η αμοιβή στις βιοτεχνίες φασόν
-7.000 Πακιστανοί εκτιμάται ότι έχασαν την άδεια διαμονής μέσα στο 2011 διότι οι εργοδότες τους δεν κάλυπταν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.