Μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, που έχουν ως στόχο τόσο τη διατήρηση της παράδοσης όσο και της αναβίωσης των εθίμων του τόπου, προγραμματίζει ο δήμος Καλαμάτας έως και την Καθαρή Δευτέρα.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, στο ιστορικό κέντρο, στη δυτική παραλία, στην πλατεία Τσώλη στην Αγία Τριάδα, στον Άγιο Σίδερη στην Καλλιπατείρας, στην πλατεία Μαυρομιχάλη αλλά και την πλατεία Όθωνος, θα διεξαχθούν εκδηλώσεις, όπως το παραδοσιακό γαϊτανάκι, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, αποκριάτικα δημιουργικά εργαστήρια, καθώς και άλλες ψυχαγωγικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Στα χωριά του διευρυμένου δήμου Καλαμάτας, θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως οι φωτιές, το λιώσιμο του παστού, το πέταγμα του χαρταετού και του αερόστατου, καθώς και άλλα πατροπαράδοτα τοπικά δρώμενα, με κορυφαίο το δρώμενο της Ευετηρίας στη Νέδουσα την Καθαρή Δευτέρα.

Σήμερα από τις 10.30 το πρωί, στο Ιστορικό Κέντρο και στις πλατείες Όθωνος και Αγ. Αποστόλων ξεκινά το τσίκνισμα, ενώ θα πραγματοποιηθεί παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, αερόστατα και αποκριάτικες μάσκες καθώς και δημιουργικές κατασκευές φτιαγμένες από τα χέρια των παιδιών.

Στην πλατεία Μαυρομιχάλη από τις 12.30 και στην πλατεία Αγίων Αποστόλων από τις 13.30, θα υπάρχουν παραδοσιακά κεράσματα και παραδοσιακό γλέντι με ορχήστρες της πόλης.

Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 7.00 το απόγευμα στην πλατεία Αγ. Σίδερης με καρναβαλικά δρώμενα και με φωτιές, ενώ την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στην κεντρική πλατεία στις 11.30 το πρωί παραδοσιακό γαϊτανάκι κι αμέσως μετά θεατρικό δρώμενο «ο θάνατος του δράκου και το ξύπνημα της άνοιξης».