Σε πολύ μεγαλύτερο μήκος θα διαρρέει πλέον ο Πηνειός το νέο διευρυμένο Δήμο Λάρισας. Έτσι το ποτάμι, που διέσχιζε ήδη την πόλη της Λάρισας αλλά και τις περιοχές Κουλουρίου, Γυρτώνης και Τερψιθέας, ακουμπά επίσης τις περιοχές της Γιάννουλης, της Φαλάνης και του Δασοχωρίου καθώς και εκείνες της Αμυγδαλέας και του Κουτσοχέρου το οποίο βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 20 χλμ από τη Λάρισα.

Ο νέος Δήμος Λαρισαίων, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία», εφάπτεται πολύ περισσότερο με το ποτάμι και υποχρεούται να βελτιώσει περαιτέρω τη σχέση του με τον Πηνειό. Πράγμα που φαίνεται να συμβαίνει ήδη. Εφόσον δε μέσω της διοικητικής μεταρρύθμισης και του «Καλλικράτη» παραχωρηθούν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και αρμοδιότητες επί των ποταμών, η κατάσταση εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά.

Οι διαδρομές στις κοίτες του ποταμού έχουν «αγκαλιαστεί» από τους Λαρισαίους κατεβάζοντάς τους στο ποτάμι τους και σχεδιάζεται να επεκταθούν μέσω νέας εργολαβίας που έχει δρομολογηθεί. Η ίδια τακτική θα υιοθετηθεί από το Δήμο και με τις λοιπές παρεμβάσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα μέσα από τα αναχώματα του Πηνειού.
Το εντυπωσιακό στοιχείο, που συνδυάζεται και με τον «Καλλικράτη», είναι ότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει σχεδιάσει την κατασκευή «μονοπατιού» κατά μήκος της κοίτης, το οποίο θα φτάνει μέχρι το Κουτσόχερο. Οι υφιστάμενοι παρόχθιοι διάδρομοι θα μετατρέπονται από εκεί και μετά σε άνετο μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι.