Τους βασικούς άξονες του σχεδίου δράσης που θα υλοποιήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ΕΕΤΤ, μέσα στο 2011, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Λεωνίδας Κανέλλος, με αφορμή και την ανάληψη από την ΕΕΤΤ της αντιπροεδρίας του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΒΕREC).

Ο κ. Κανέλλος χαρακτήρισε το 2011 ως έτος κομβικής σημασίας στους τομείς των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί στα κράτη μέλη για προσαρμογή τους στο νέο κανονιστικό πλαίσιο. Για να προετοιμαστεί καλύτερα η χώρα μας, η ΕΕΤΤ έχει προωθήσει μια σειρά δράσεων όπως:

– Το σχέδιο νόμου για την πλήρη απελευθέρωση της Ταχυδρομικής αγοράς

– Το νέο καθεστώς αδειοδότησης κεραιών.

– Ο νέος τηλεπικοινωνιακός νόμος.

– Ο προς ψήφιση νόμος για τη ρύθμιση των ραδιοτηλεοπτικών θεμάτων και τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Οι δράσεις και οι δραστηριότητες που έχει εκπονήσει η ΕΕΤΤ για το 2011 χωρίζονται σε τρεις βασικές ενότητες με βασικό στόχο:

Για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες

1. Προστασία του υγιούς ανταγωνισμού και συνεχής ανάπτυξη της αγοράς

2. Προστασία του καταναλωτή και ενθάρρυνση της αξιοποίησης υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών

3. Βέλτιστη αξιοποίηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων

Για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες

1. Ανάπτυξη της Ταχυδρομικής Αγοράς κατά την πορεία προς την πλήρη απελευθέρωση

2. Διασφάλιση της ποιότητας της Καθολικής Υπηρεσίας για την προστασία του πολίτη

Για την Αντιπροεδρία του BEREC, αντικείμενο του οποίου είναι η συνεπής εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου της Ε.Ε., ο κ. Κανέλλος είπε στόχος είναι:

– Η αξιοποίηση της ιδιαίτερα σημαντικής θέσης ευθύνης που ανατέθηκε στην ΕΕΤΤ μέσω της ομόφωνης εκλογής στην αντιπροεδρία.

– Ενεργός συμμετοχή στη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

– Ένταξη και προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος στον πανευρωπαϊκό διάλογο.

Ο κ. Κανέλλος κατέληξε λέγοντας ότι η ΕΕΤΤ είναι απόλυτα έτοιμη να αναλάβει τον αναβαθμισμένο ρόλο της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να υποδεχθεί τις σημαντικές θεσμικές αλλαγές και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις από τις εξελίξεις στις αγορές που εποπτεύει.

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων που τέθηκαν στον κ. Κανέλλο, αφορούσαν την ανάπτυξη του VDSL από τον ΟΤΕ, οι άδειες κινητής τηλεφωνίας και το φάσμα των συχνοτήτων. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ τόνισε ότι εφόσον ο ΟΤΕ αναπτύξει την τεχνολογία VDSL θα αλλάξει τις μέχρι σήμερα ισορροπίες και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα σε επίπεδο ανταγωνισμού. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Κανέλλος παραδέχθηκε ότι ο ΟΤΕ, όπως συνέβη με την D.T. στη Γερμανία, θα υποχρεωθεί να διαθέσει το δίκτυο VDSL και τους παρόχους και προανήγγειλε ότι αύριο θα σταλεί στον ΟΤΕ το νέο μοντέλο εξέτασης των πακέτων, έτσι ώστε να μειωθούν οι χρόνοι έγκρισής τους.

Σε ότι αφορά το φάσμα των συχνοτήτων σημείωσε ότι στόχος των ρυθμίσεων είναι η ορθή αποτίμηση του φάσματος, ούτως ώστε και το κράτος να εισπράξει έσοδα, από τη σημαντικότατη αυτή οικονομική πηγή και οι εταιρίες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Από τη διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι το κράτος θα εισπράξει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ.