Όσο η χώρα μας αναμένει την έλευση της πρώτης νέας υπερσύγχρονης φρεγάτας FDI HN (γνωστής και ως Belh@rra) που θα φέρει το όνομα «Κίμων», στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λωριάν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η κατασκευή του δεύτερου αντίστοιχου τύπου πολεμικού πλοίου που θα ενταχθεί στον στόλο μας και θα φέρει το όνομα «Νέαρχος». Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το Newsbeast και έχουν τραβηχτεί στα γαλλικά ναυπηγεία, ήδη έχει «δέσει» ο σκελετός της φρεγάτας «Νέαρχος» καθώς «κούμπωσε» και η εντυπωσιακή πλώρη του.

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει παραγγείλει συνολικά τρία τέτοιου είδους πλοία (η τρίτη φρεγάτα θα φέρει το όνομα «Φορμίων») συνολικής αξίας 3,237 δισεκατομμυρίων ευρώ μαζί με τα όπλα και το πακέτο τεχνικής υποστήριξης, με τις δύο εξ αυτών να παραδίδονται το 2025 και η τρίτη το 2026. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η φρεγάτα «Νέαρχος» θα καθελκυστεί για δοκιμές στη θάλασσα, το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι μήκους 122 μέτρων φρεγάτες FDI HN διαθέτουν δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων. Εξοπλίζονται με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, διαθέτει σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R. Συν τις άλλοις στο οπλοστάσιό τους περιλαμβάνονται οι πύραυλοι Exocet που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση, ενώ η φρεγάτα συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.

Να σημειωθεί τέλος ότι το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί στα ναυπηγεία Σαλαμίνας η τελετή παράδοσης των εξοπλισμένων τμημάτων (Blocks) της φρεγάτας «Φορμίων» που κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και θα παραληφθούν από την Naval Group για την τελική ανέγερσή τους. Στην τελετή έχουν προσκληθεί για να τιμήσουν με την παρουσία τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.