Είτε θέλετε να μαγειρέψετε ένα γρήγορο δείπνο ζυμαρικών κάποιο βράδυ μέσα στην εβδομάδα είτε ένα κοκκινιστό, η σάλτσα ντομάτας πάντα σώζει την κατάσταση! Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο διαρκεί στο ψυγείο -στην περίπτωση που έχετε ήδη ένα βάζο ανοιχτό.

Μάθετε, λοιπόν, πώς θα ξεχωρίζετε από εδώ και στο εξής αν η σάλτσα δεν είναι πλέον νόστιμη ή ασφαλής για κατανάλωση, αλλά και ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσής της τόσο στο ψυγείο, όσο και στην κατάψυξη.

Πόσο διαρκεί η έτοιμη σάλτσα ντομάτας στο ψυγείο

Σάλτσα ντομάτας

Οι περισσότερες σάλτσες με βάση τη ντομάτα σε βάζα έχουν διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους. Ωστόσο, μόλις ανοιχτούν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν γρήγορα. «Μετά το άνοιγμα μιας σάλτσας ντομάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια στο ψυγείο για πέντε έως επτά ημέρες πριν χρησιμοποιηθεί», λέει στο marthastewart.com η Shelley Feist, εκτελεστική διευθύντρια της σύμπραξης για την Εκπαίδευση στην Ασφάλεια των Τροφίμων.

Πόσο διαρκεί η σπιτική σάλτσα ντομάτας στο ψυγείο

Σε αντίθετη περίπτωση, η σπιτική σάλτσα ντομάτας δεν παρασκευάζεται με συντηρητικά που διατηρούνται στο ράφι, γι’ αυτό και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής στο ψυγείο. Σε γενικές γραμμές, η σπιτική σάλτσα ντομάτας διαρκεί τρεις έως πέντε ημέρες.

Πώς να αποθηκεύσετε τη σάλτσα ντομάτας

Σπιτική σάλτσα ντομάτας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κλειστά βάζα της σάλτσας ζυμαρικών πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα ντουλάπι στην κουζίνα. Μόλις ανοιχτούν, ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν γρήγορα για να αποφευχθεί η αλλοίωση των βακτηρίων.

Η Nicole Birmingham, ανώτερη αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Rao’s Homemade, επισημαίνει ότι συγκεκριμένες μάρκες μπορεί να διατηρηθούν περισσότερο ή λιγότερο χρόνο από άλλες -αλλά είναι σημαντικό να διατηρούνται όλες οι ανοιχτές σάλτσες σε ασφαλή θερμοκρασία (κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου).

«Το πόσο καιρό θα διαρκέσει ένα βάζο σάλτσας ζυμαρικών στο ψυγείο μπορεί να εξαρτάται από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στη σάλτσα, αλλά θα πρέπει να βάζετε στο ψυγείο κάθε σάλτσα που δεν θα μαγειρευτεί αμέσως για να διατηρηθεί η ποιότητα μετά το άνοιγμα», λέει.

Αξίζει να σημειώσετε ότι αν χρησιμοποιείτε σάλτσα ντομάτας από κονσέρβα, αφαιρέστε την από την αρχική της συσκευασία (μην καλύπτετε απλώς την κονσέρβα και την ξαναβάζετε στο ψυγείο). «Ενώ είναι ασφαλές να αποθηκεύσετε το φαγητό στην κονσέρβα, θα διατηρήσει καλύτερη γεύση αν μεταφερθεί σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο αποθήκευσης», εξηγεί η Fiest.

Μπορείτε να καταψύξετε σάλτσα ντομάτας;

Σάλτσα ντομάτας

Εφόσον η σπιτική σας σάλτσα ντομάτας δεν περιέχει κρέμα γάλακτος ή τυρί, μπορείτε εύκολα να την καταψύξετε σε αεροστεγή δοχεία. «Μπορείτε να καταψύξετε οποιαδήποτε αχρησιμοποίητη σάλτσα σε αεροστεγές δοχείο. Χρησιμοποιήστε την εντός έξι μηνών για την καλύτερη γευστική εμπειρία», λέει η Birmingham.

Πώς θα καταλάβετε πότε η σάλτσα ντομάτας έχει χαλάσει

Η σάπια σάλτσα ντομάτας θα έχει αρκετές ενδείξεις, σημειώνει το δημοσίευμα. Μία από αυτές θα είναι η εικόνα της -θα φαίνεται μουχλιασμένη, θα μυρίζει άσχημα ή θα έχει άσχημη γεύση. Ωστόσο, η σάλτσα ζυμαρικών που είναι παλιά -αλλά όχι εμφανώς σάπια- μπορεί ακόμα να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, και εκτός από τη μούχλα, δεν υπάρχουν άλλα ορατά σημάδια που να δείχνουν ότι η σάλτσα ντομάτας έχει ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης της.

«Δεν μπορείτε να δείτε, να μυρίσετε ή να γευτείτε τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφική ασθένεια», λέει η Feist. Γι’ αυτό και συνιστά να ζεσταίνετε πάντα τη σάλτσα στους 62 βαθμούς Κελσίου πριν τη χρησιμοποιήσετε για να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια που είναι αποτέλεσμα ήπιας αλλοίωσης.