Υλικά

  • 4 φιλέτα σολομού
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • 1 1/2 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο κρεμμυδάκι, κομμένο σε κύβους
  • 2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλ. τσαγιού πλήρες γάλα
  • 1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • 3 φλ. τσαγιού σπανάκι
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες

Εκτέλεση

  1. Χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας, στεγνώστε και τις δύο πλευρές των φιλέτων σολομού. Αλατίστε με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι.
  2. Λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα φιλέτα σολομού στο τηγάνι, με την πέτσα προς τα κάτω, και μαγειρέψτε τα μέχρι να ροδίσουν και να σχηματιστεί μια κρούστα, περίπου 4-5 λεπτά. Χρησιμοποιώντας μία λαβίδα, γυρίστε τα και μαγειρέψτε για άλλα 4-5 λεπτά. Αφαιρέστε τα και κρατήστε τα ζεστά.
  3. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή, προσθέστε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρωματιστούν, περίπου 2 λεπτά.
  4. Προσθέστε το αλεύρι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 1 λεπτό. Ανακατέψτε το κρασί, ξύνοντας τυχόν μαυρισμένα κομμάτια από τον πυθμένα του τηγανιού.
  5. Ανακατέψτε το ζωμό κοτόπουλου και την κρέμα γάλακτος με το γάλα μέχρι να πήξει ελαφρώς, περίπου 2-3 λεπτά.
  6. Προσθέστε το σπανάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί, περίπου 1- 2 λεπτά. Επιστρέψτε το σολομό στο τηγάνι, πασπαλίστε με άνηθο.
  7. Σερβίρετε αμέσως με φέτες λεμονιού.