Υλικά

Τα όστρακα θέλουν πολλή προσοχή και εξίσου ντελικάτη προεργασία, καθώς μπορούν εύκολα να καταλήξουν σε αποτυχία. Η food editor Jessica Buck μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά για τα οστρακόδερμα, ώστε να τα απολαύσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Αν η συνταγή καλεί σε καθαρισμένα μαλάκια, χωρίς τα όστρακά τους δηλαδή, τα βάζουμε στην κατάψυξη για 5-10 λεπτά πριν τα αφαιρέσουμε από τα κελύφη τους. Αυτό το κόλπο κάνει την ψίχα τους να χαλαρώσει ελαφρώς από το όστρακο, απλοποιώντας κατά πολύ την αφαίρεση του μαλακίου. Η δεύτερη συμβουλή έχει να κάνει με το μαγείρεμά τους. Μη γυρνάτε συνεχώς τα θαλασσινά πάνω στη σχάρα, μας λέει πάντα η Buck, αφήστε τα να ψηθούν από τη μία πλευρά κατά 70% και γυρίστε τα μόλις μία φορά από την άλλη για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μόλις βγουν από τη φωτιά, τα αφήνουμε για λίγο να «ξεκουραστούν». Όχι όμως σε χαρτί κουζίνας, ως είθισται, αλλά σε μια σχάρα. Μόνο έτσι θα διατηρήσουν την τραγανότητά τους, είτε ψητά είτε τηγανητά. Όσο για τα συνοδευτικά λαχανικά, διαλέξτε αυτά που μαγειρεύονται εξίσου γρήγορα, ώστε να βγουν ταυτόχρονα με τα θαλασσινά. Πράγματα όπως οι ντομάτες, τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, το μπρόκολο, οι πιπεριές και ο μάραθος δηλαδή, που χρειάζονται αντίστοιχο χρόνο μαγειρέματος με τα οστρακόδερμα, ώστε να τα απολαύσετε μαζί στο πιάτο…