Το ρεβίθι είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά όσπρια, χάρη στην υψηλή συγκέντρωση φυτικής πρωτεΐνης που διαθέτει. Πλούσιο σε φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β6, Β12 και Κ, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο, αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο στη διατήρηση υγιούς βάρους, αφού χορταίνει ευχάριστα χωρίς να προσθέτει πολλές θερμίδες. Είναι ιδανικό συστατικό για πολλά φαγητά, όπως φαλάφελ και πρωτεϊνικές σαλάτες, αλλά και μόνο του, συνδυασμένο με τυρί και ξηρούς καρπούς. Αγαπημένο υλικό –και όχι άδικα– του vegan κοινού, καθώς με τους σωστούς συνδυασμούς επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφηση της φυτικής του πρωτεΐνης. Παράλληλα, το ρεβίθι είναι σημαντικός σύμμαχος στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης, αλλά και στην καλή λειτουργία της πέψης.
Υλικά (2 μερίδες)
- 1½ κούπα βρασμένα ρεβίθια
- ½ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- ½–1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 καρότο, τριμμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2–3 κ.σ. κολοκυθόσπορος
Για τη σος
- 1½ κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τρίβουμε το καρότο.
- Βήμα 2: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τον κολοκυθόσπορο, και τα ανακατεύουμε καλά.
- Βήμα 3: Σε μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σος μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα.
- Βήμα 4: Ρίχνουμε τη σος πάνω στη ρεβιθοσαλάτα, προσθέτουμε τον κολοκυθόσπορο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Διατροφική αξία (ανά μερίδα)
- Ενέργεια: 328 kcal
- Υδατάνθρακες: 17,7 γρ.
- Πρωτεΐνη: 21,5 γρ.
- Λιπαρά: 8,7 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI