Πιθανόν να γνωρίζετε ήδη την υψηλή περιεκτικότητα της ντομάτας σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Γνωρίζετε όμως ότι…
- το αντικαρκινικό συστατικό λυκοπένιο βρίσκεται συγκεντρωμένο κάτω από τη φλούδα της ντομάτας;
- όταν βράζουμε την ντομάτα και την κάνουμε σάλτσα, το λυκοπένιο απελευθερώνεται από τα κυστίδια και τελικά η σάλτσα αποδίδει στο σώμα μας περίπου έξι φορές περισσότερο από ό,τι εάν τρώγαμε ντοματοσαλάτα;
- τα ντοματίνια έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β-καροτίνη από την κανονική ντομάτα;
Όποια ποικιλία και να επιλέξετε όμως, το μόνο βέβαιο είναι ότι τρώτε ένα φρούτο (και όχι λαχανικό όπως πολλοί πιστεύουν) υψηλής διατροφικής αξίας.
Υλικά (3-4 μερίδες)
- 300 γρ. φρέσκες ντομάτες
- 120 γρ. κόκκινες γλυκές πιπεριές
- 70-80 γρ. αγγούρια καθαρισμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 φλιτζάνια κρύο ζωμό λαχανικών
- ½ κ.σ. χυμό λεμονιού
- ½ κ.σ. ξίδι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
- φρέσκο βασιλικό
- φύλλα φρέσκιας ρόκας
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Καθαρίζουμε τα λαχανικά και αφαιρούμε τους σπόρους τους. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με το σκόρδο, τον ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Βήμα 2: Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να παγώσει.
- Βήμα 3: Σερβίρουμε τη σούπα σε καλά παγωμένα μπολ και γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και ρόκας.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 218 kcal
- Υδατάνθρακες: 7,2 γρ.
- Πρωτεΐνη: 1,8 γρ.
- Λιπαρά: 1,8 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,3 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI