Το cottage cheese, που πρωταγωνιστεί στις διατροφές πολλών από εμάς, προσφέρει πολλαπλά οφέλη και σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός υγιούς μυϊκού συστήματος, ενώ αποτελεί και καλή πηγή ασβεστίου. Παράλληλα, βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς σπάνια ξεπερνά το 4% σε λιπαρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το cottage cheese είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 και ριβοφλαβίνης, κάνοντάς το ιδανικό για ισορροπημένη καθημερινή διατροφή. Ταιριάζει υπέροχα σε σαλάτες, μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα σε γλυκές συνταγές αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ενώ είναι απολαυστικό ακόμη και σκέτο με μέλι ή μέσα σε φρουτοσαλάτες.
Υλικά (10 μερίδες)
- 2 μπανάνες
- 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο (ιδανικά με έξτρα πρωτεΐνη)
- 1 αυγό + 2 ασπράδια (ή εναλλακτικά 4 ασπράδια)
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. άγλυκο κακάο
- λίγο φιλέ αμυγδάλου
Για τη γέμιση
- 2 γεμάτες κ.σ. cottage cheese
- 1 κ.σ. μέλι
- 1½ κ.γ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Λιώνουμε τις μπανάνες. Με μία μαρίζ ή έναν αυγοδάρτη, τις ανακατεύουμε καλά με το φυστικοβούτυρο, το αυγό, τα ασπράδια, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο, μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομογενοποιημένος χυλός.
- Βήμα 2: Σε ξεχωριστό μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας το cottage cheese με το μέλι και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βήμα 3: Σε ένα ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, απλώνουμε τον μισό χυλό, συνεχίζουμε με τη γέμιση cottage και καλύπτουμε με τον υπόλοιπο χυλό.
- Βήμα 4: Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο φιλέ αμυγδάλου.
- Βήμα 5: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για 25-30 λεπτά.
Διατροφική αξία ανά κομμάτι
- Ενέργεια: 228 kcal
- Υδατάνθρακες: 12,9 γρ.
- Πρωτεΐνη: 18,6 γρ.
- Λιπαρά: 6,9 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI